Mezi luxusními obchody Na Příkopě otevře Lidl, má zjednodušit život místním

  17:21
Jedna z nejdražších pražských ulic Na Příkopě se vzpamatovává z pandemie koronaviru. Už na přelomu 19. a 20. století zde první generace židovských obchodníků založila luxusní prodejny se zahraničním zbožím. Nejvýznamnější pražskou obchodní tepnou zůstaly „Příkopy“ dodnes, nově je zde nájemcem také řetězec Lidl, který v místě chystá otevření supermarketu.

V pražské ulici Na Příkopě v polovině roku otevře řetězec Lidl. (21. února 2022) | foto: ČTK

„Prodejna bude v historické budově, kde dříve fungovala Československá obchodní banka. Věříme, že nová prodejna zjednoduší život především rezidentům přilehlých čtvrtí, ale také zaměstnancům a návštěvníkům centra,“ uvádí mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Podle žebříčku společnosti Cushman & Wakefield, která monitoruje retailový trh ve střední a východní Evropě, zde průměrné měsíční nájemné před pandemií dosahovalo 230 eur za metr čtvereční (asi 6 tisíc korun). Nejvyšší roční nájemné se pak vyšplhalo až na takřka 73 tisíc korun. Ulice se tak řadila mezi dvacet nejdražších na světě.

„Dlouhodobě se hodnota nájmu drží a předpokládáme, že poroste,“ předpovídá Jan Kotrbáček, vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu z Cushman & Wakefield.

Důvodem je podle něj především zlepšování stavu centra a jako příklad uvádí revitalizované Václavské náměstí. „Ulice Na Příkopě společně s navazujícím Václavským náměstím je žádanou destinací a otevření supermarketu Lidl naopak ukazuje na jejich atraktivitu,“ míní Kotrbáček.

Německý obchod, který láká zákazníky sloganem „Lidl je levný“, svým oznámením zřídit na takové adrese prodejnu mnoho lidí překvapil. Řetězec si ale podobný koncept už vyzkoušel v centru Brna na náměstí Svobody.

Z památkově chráněného paláce v centru Prahy bude luxusní hotel

„Potravinářské řetězce v posledních letech expandují velmi dynamicky a je pochopitelné, že s vyšší hustotou svých sítí zvažují i specifická místa, jakým lokalita Na Příkopě jistě je,“ vysvětluje vedoucí týmu maloobchodních pronájmů ve společnosti CBRE Jan Janáček.

Působení diskontního řetězce na tomto lukrativním místě podle něj rozhodně nesníží statut slavné ulice. „Jedná se o komerční prostor a jestliže byl Lidl ochoten akceptovat podmínky jedné ze dvou nejdražších ulic v republice, je si zcela jist poptávkou a potenciálem, které toto místo nabízí,“ je přesvědčený Janáček.

Nová prodejna bude podle Mylera do historické budovy zasazena co nejcitlivěji. I proto nabídne několik atypických prvků, které budou vycházet z charakteru stavby. Otevřít by měla v polovině roku.

První banky i bankomat

Nejznámější pěší zóna v Praze směruje od Můstku na dolním konci Václavského náměstí k náměstí Republiky. Většinu nájemců zde tvoří obchodníci s oblečením a obuví středních a vyšších značek či s jídlem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

„Historicky se jednalo o oblíbené korzo. Protože byla ulice Na Příkopě dostatečně široká, vedla tudy od září 1875 první trať pražské koněspřežné tramvaje,“ přibližuje Klára Malá, mluvčí společnosti Prague City Tourism.

Ulice byla a dodnes je finančním centrem Prahy. Usídlila se tu řada peněžních ústavů, které si zde vybudovaly honosné budovy.

Dodnes tu sídlí Česká spořitelna či Komerční banka a na nároží se Senovážnou ulicí také Česká národní banka. Před třiceti lety, 19. února 1992, tu Komerční banka spustila první bankomat ve střední a východní Evropě.

Značku ulice posílí epopej

Podle Jana Kotrbáčka jsou „Příkopy“ nejvýznamnější nákupní třídou v Česku díky strategické poloze a množství procházejících turistů i místních lidí. „Její potenciál však zdaleka není vyčerpaný. V brzké době její atraktivita dále vzroste v důsledku nových projektů, z nichž nejzásadnější je rekonstrukce Savarinu,“ myslí si Kotrbáček. 

Právě v nově zrekonstruovaném paláci Savarin bude už za několik let k vidění Slovanská epopej, cyklus dvaceti velkoformátových obrazů Alfonse Muchy. Dílo, které je dnes vystavené na zámku v Moravském Krumlově, se do hlavního města vrátí v roce 2026.

Historie ulice Na Příkopě

V místech mezi Prašnou bránou a bývalou bránou sv. Havla (poblíž ulice Na Můstku) se kdysi nacházel příkop jako součást středověkého opevnění. Odděloval Staré Město od Nového, založeného v roce 1348. Po vybudování novoměstských hradeb ztratilo staroměstské opevnění význam a místo zpustlo. Kolem roku 1760 vznikla mezi Starým a Novým Městem ulice Na Příkopě, která byla osázena lipami a začalo se jí říkat V alejích. 

Koncem 18. století se sem, na nové pražské korzo, soustředil společenský život a ulice se postupně přeměnila na jednu z hlavních tepen města. Její ráz začaly určovat kavárny a hotely a od 2. poloviny 19. století také banky. K oživení výrazně přispělo zavedení plynového osvětlení v roce 1847 a koňky v roce 1875. Tu v roce 1899 nahradila elektrická tramvaj. V letech 1839–1870 se ulice Na Příkopě nazývala Kolovratská, na paměť hraběte F. A. Libštejnského z Kolovrat, jednoho ze zakladatelů Národního muzea, které tu sídlilo v letech 1845–1890 na rohu s Nekázankou. Zdejší hotely hostily několik korunovaných hlav a právě zde vznikly jedny z prvních pražských pasáží a obchodních domů.

Od roku 1875 tu vedla první trať pražské koněspřežné dráhy. Od 2. září 1919 byla křižovatka na Můstku jako první v Praze řízena strážníkem. (Zdroj: www.starapraha.cz)

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...