(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Švec, MAFRA

Kvůli opravě Libušské ulice se uzavře nájezd na Pražský okruh a omezí MHD

  • 7
Od úterý 3. dubna se uzavře Libušská ulice v pražské Písnici. Důležitý tah projde opravou povrchu silnice a postaví se tady i nový kruhový objezd a nová kanalizace. Kvůli pracím budou v místě zavedena dopravní omezení.

„Praha Libuš o rekonstrukci usiluje řadu let. Komunikace je v mimořádně špatném stavu. Podařilo se sehnat všechna povolení, jsou připraveny finanční prostředky a může se konečně opravovat,“ vyjádřil se k opravě náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) s tím, že se rekonstrukce připravuje maximálně pečlivě v koordinaci magistrátu, Technické správy komunikací (TSK), Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) i městské části tak, aby byly dopravní komplikace co nejmenší. 

Rekonstrukce bude probíhat ve dvou etapách a potrvá přibližně do konce roku 2018. Po většinu doby prací bude uzavřen výjezd z Písnice na Dolní Břežany. V první etapě se do června letošního roku postaví kruhový objezd Libušská - Kunratická spojka a současně bude stavební firma rekonstruovat část ulice Libušská od křížení s ulicí K Vrtilce až na jih Písnice.

V druhé fázi pak přijde řada na rekonstrukci úseku od ulice K Mejtku po křížení s ulicí K Vrtilce, včetně křižovatky Libušská - K Vrtilce.

„Na úseku Libušská v Písnici budou vystavěny čtyři stavební prahy, aby zpomalily automobily vjíždějící do Písnice. Oproti dosavadním pěti přechodům jich bude po rekonstrukci celkem sedm a vyjma malého úseku u ulice K Mejtu budou vystavěny chodníky podél Libušské ulice,“ řekl generální ředitel TSK Petr Smolka.

Rekonstrukci ulice kvituje starosta městské části Praha - Libuš Jiří Koubek: „O opravy usilujeme řadu let. Je velmi náročná z hlediska hledání objízdných tras. Bohužel chybí obchvat, který by po dobu rekonstrukce mohl být plnohodnotně využíván Středočechy a částečně i obyvateli Písnice.“

Objízdné trasy a uzavřený Pražský okruh

Objízdné trasy povedou přes obce Vestec nebo Cholupice. Nájezd na Pražský okruh bude uzavřený. Ovlivněna bude i MHD. Autobusy linek 331 a 333 povedou po Vídeňské ulici a budou jezdit ulicí Dobronickou, Vídeňskou a přes Hodkovice. Zruší se zastávka Na Kopečku a nahradí ji Dolní Břežany, škola.

Od 1. července pojedou autobusy přes Kunratickou spojku, Vídeňskou ulici a Hodkovice. Ze stanice Dolní Břežany, náměstí pak budou linky jezdit dle starých řádů. Linky z Kačerova budou odjíždět o několik minut dříve a přijíždět o pár minut později.

Dopravní kolaps, který nedávno nastal na Žižkově, podle Petra Dolínka nehrozí. „Dlouhé roky se na rekonstrukce komunikací v Praze kašlalo, možná i proto, že jsou nepopulární. Kdyby se na opravy kašlalo dál, nastal by opravdový kolaps. Věřím, že to Pražané pochopí,“ vyjádřil se.