Tramvaje v létě po Evropské třídě nepojedou. Ilustrační snímek

Tramvaje v létě po Evropské třídě nepojedou. Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

V Praze startují letní výluky. Do Dejvic nepojedou čtvrt roku tramvaje

  • 12
O nadcházejícím víkendu začnou platit letní výluky v pražské MHD. Část Dejvic bude bez tramvají minimálně tři měsíce. Omezený provoz bude také v Holešovicích. Trať do Hostivaře, která čeká na generální opravu už od loňského roku, si naopak ještě nějaký čas počká. Omezení čeká řidiče na Nuselském mostě.

Bez tramvají zůstane část Prahy 6. Nepojedou na Vítězné náměstí, po Evropské ani do Podbaby. Dejvice tak budou "odříznuté" minimálně tři měsíce. A to proto, že se má pracovat na obnově Prašného mostu, kudy by měla už příští rok najíždět auta do tunelu Blanka. Opravovat by se měla také tramvajová trať na Evropské.

Od soboty platí změny a prázdninové jízdní řády. Jejich seznam najdete zde

Kvůli velké výluce, která začne v sobotu, se posiluje provoz metra A, které bude muset pobrat zvýšený počet cestujících. Zároveň tudy budou jezdit náhradní autobusy, které zastoupí tramvajové linky 5, 8, 20, 26 a 51.

Zda se doprava v části Prahy 6 vrátí do normálu už koncem září, není ovšem vůbec jisté. Do časové tísně se může dostat Dopravní podnik a jistý skluz očekává i stavební firma Metrostav, která už dopředu hlásí, že do konce září patrně práce u Prašného mostu nestihne dokončit.

Změny v dopravě

VÝLUKY V PRAZE 6
Kdy: od 29. 6. do 28. 9.
Změny tras: tramvajové linky 5, 26 a 51 budou ve směru z centra ukončeny na Špejcharu, linka 8 bude ve směru od Starého Hloubětína ukončena na Hradčanské, dále bude pokračovat jako linka 20 do Sídliště Barrandov. Linkám 1, 18, 25, 56 a 57 se trasy měnit nebudou. Linka 2 nebude v provozu.
Náhradní autobusová doprava: Ve dne pojede náhradní autobus X20 mezi Nádražím Veleslavín a Hradčanskou a X26 v trase Dejvická – Divoká Šárka. V noci pojede náhradní autobus X51 v trase Špejchar – Dejvická – Divoká Šárka.
Změny autobusových linek: linky 119 a 218 budou v úseku Dejvická – Vozovna Vokovice (v obou směrech) a v zastávce Divoká Šárka (z centra) zastavovat v zastávkách linky X26. Linka 174 bude prodloužena na Špejchar, linka 604 bude prodloužena do trasy Špejchar – Lichoceves – Noutonice.

VÝLUKA MEZI DĚLNICKOU A VLTAVSKOU
Kdy:
od 29. 6. do 13. 7.
Změny tras: Tramvajové linky budou odkloněny jen v uvedeném směru (v opačném směru jedou linky 1 a 25 po svých trasách). Linky 14 a 24 budou vedeny jednosměrným objezdem.
Náhradní autobusová doprava: Během dne pojede náhradní autobus X25 v trase Maniny – Vltavská – Strossmayerovo náměstí.

Právě práce Metrostavu nejprve zbrzdilo nepříznivé počasí a následně archeologický výzkum, který zamezil pracím na další tři týdny. "My se domníváme, že se to nestihne. Jednáme o tom s investorem a odborem dopravy. Nicméně jednání zatím neskončila," řekl mluvčí Metrostavu František Polák.

Jenže tím komplikace nekončí. I kdyby nakonec Metrostav a jeho dodavatelé vše stihli, potíže můžou nastat při opravě trati na Evropské. Výběrové řízení na zhotovitele totiž dopravce vypsal pozdě. "Ještě není vybrán dodavatel," říká technický ředitel Dopravního podniku Jan Šurovský. I tady proto hrozí, že trať v Evropské ulici nebude otevřena koncem září a omezení se prodlouží.

Opravy začínají i v Holešovicích

V sobotu startuje také výluka mezi zastávkami Vltavská a Dělnická - pouze v tomto směru. I tady se budou opravovat koleje. Tramvaje tu zastoupí náhradní autobusy s označením X-25, které pojedou v trase Maniny, Vltavská a Strossmayerovo náměstí.

Tramvajová trať do Hostivaře v Průběžné a Švehlově ulici se měla letos opravovat také. Dokonce už od 17. června. Jenže se nezačalo a hned tak ani nezačne. "Jeden z účastníků soutěže na opravu trati se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," řekl Šurovský z Dopravního podniku.

Zdá se tak, že se opakuje scénář z loňského roku - trať do Hostivaře se měla opravovat už v roce 2012, protože byla v havarijním stavu. Právě proto musela být uzavřena dřív, než byl naplánován začátek výluky.

Zpočátku se na trati vůbec nepracovalo, protože jedna z vyřazených stavebních společností podala námitku kvůli podivnému výběru firmy. Dopravce pak vlastními silami opravil jen nejkritičtější úseky a generální rekonstrukci odložil na letošek. Kdy ji tedy nakonec opraví, není vůbec jisté.

Pražskou dopravu omezí o prázdninách také rekonstrukce Nuselského mostu. Po celý červenec a srpen budou uzavřeny levé jízdní pruhy v obou směrech, v první polovině září pak levý jízdní pruh ve směru do centra (více čtěte zde).