Lego se v Kladně vyrábí už deset let.

Lego se v Kladně vyrábí už deset let. | foto: MF DNES

Lego v Kladně se chystá rozšířit výrobu, zaměstná dalších tisíc lidí

  • 1
Dánská společnost Lego chce v Kladně, kde má už deset let továrnu, postavit čtyři nové výrobní haly a rozšířit produkci. Kostičky lega by tak mohly zaměstnat dalších tisíc lidí. Podle plánu by se mělo začít stavět příští rok, do nové práce lidé nastoupí v roce 2013.

Pro Kladensko, kde bylo na konci září kolem osmi tisíc nezaměstnaných, je to dobrá zpráva. Firma Lego má v plánu rozšířit ve městě svou výrobu a v budoucnu zdvojnásobit počet zaměstnanců. "Podle mých informací by to mělo být okolo šesti set dělníků a čtyř set administrativních pracovníků," řekla ředitelka kladenského úřadu práce Lenka Staňková.

V Kladně by se mělo rozšířit také centrum vývojářů, kteří vymýšlí nové stavby z lega. Firma, která patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Kladensku, má v plánu stáhnout do středních Čech výrobu z jiných částí Evropy. Jako první o tom informoval server aktualne.cz.

Deset let - 1 200 zaměstnanců

Kladenské lego oslavilo už desátý rok výroby. "Zaměstnáváme tam asi tisíc dvě stě lidí a nedávno jsme dokončili stavbu obrovského skladiště. V Kladně také vymýšlíme obří modely na výstavy v Legolandu," řekla mluvčí společnosti Charlotte Simonsen z Dánska. Jedním z takových modelů je třeba třímetrový dinosaurus.

LEGO V KLADNĚ

Vyrábět začalo v roce 2000, v současné době zaměstnává asi 1 200 lidí.

V roce 2013 se má továrna rozšířit o čtyři haly, kde najde práci dalších 1 090 lidí.

Lego vzniklo v roce 1932 v dánském městě Billund.
Původně to byly dřevěné hračky, vyráběné tesařem Christiansenem. Legendární kostičky vznikly až v roce 1949.

Plán na výstavbu nových výrobních hal musí projít ještě řadou schvalování. Podle experta ministerstva životního prostředí Karla Vurma, který projekt posuzuje ve vztahu k životnímu prostředí, zveřejní zástupci společnosti podrobnosti ve čtvrtek.

Primátor Kladna je pro Lego

"Společnost Lego je nejvýznamnějším zaměstnavatelem v Kladně. Jsem velmi rád, že dlouhodobá jednání města s Legem opět přinášejí výsledky. Budeme se snažit dotáhnout celý projekt do finále," uvedl primátor Kladna Dan Jiránek.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček.