Křivoklátsko. Naučnou stezku Údolím ticha v září lemují louky s kvetoucími...

Křivoklátsko. Naučnou stezku Údolím ticha v září lemují louky s kvetoucími ocúny jesenními | foto: Radka Páleníková, iDNES.cz

Křivoklátskými lesy se vine nová naučná stezka Skryjský luh

  • 0
Na turisty a výletníky, kteří se vydají na Křivoklátsko, čeká nová naučná stezka Skryjský luh. Na cedulích se seznámí s trilobity, staletými stromy, divokou zvěří nebo historií dávných obyvatel kraje. Stezka začíná v obci Skryje na Rakovnicku, vede kolem hradu Týřov a končí u torza rozlomeného buku.

"Je to opravdu půvabná cesta, nejdřív se vine podél potoka směrem ke zřícenině hradu Týřov, později zahne do lesa. Procházíte krásným údolím podél zalesněných strání. Hlavně po ránu je v lese spousta zvěře, třeba jelen, divoké prase nebo muflon, samozřejmě lesní ptactvo včetně vzácného orla mořského nebo čápa černého," uvedl vedoucí lesní správy Křivoklátsko Pavel Rus, který se podílel na vzniku stezky.

Průvodci jsou návštěvníkům informační tabule. Nejhezčí je podle Rusa závěr naučné cesty.

"Je tam torzo staletého buku, který zlomila vichřice. Na něm je napsaná takzvaná ‚Prosba lesa‘, desatero, jakým se řídí lesníci. Kousek dál stojí maketa středověkého milíře na pálení dřevěného uhlí, tak se tady dřív lidé živili," dodal Rus.

Národní park v roce 2012?

Z Křivoklátska, kam přírodní atrakce patří, by mohl v budoucnu vzniknout národní park. Plány na jeho vytvoření jsou už několik měsíců hotové. "My jsme veškerou dokumentaci předali ministerstvu životního prostředí," uvedl vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko Petr Hůla.

Vzniku národního parku předchází přijetí zákona. "Poslanecká sněmovna musí schválit zákon o vzniku Národního parku Křivoklátsko. Proces schvalování, který teď startuje, by měl trvat zhruba rok," uvedla před několika dny mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jandeková.

Křivoklátsko by se tak stalo pátým národním parkem v Česku. "Dalo by se říct, že je to jedna z nejstarších chráněných oblastí na světě, už ve středověku si Křivoklátsko hlídali králové a knížata, kteří sem jezdili lovit," uvedl Hůla.

V oblasti rostou rostliny a stromy, které se tady vyvíjely i tisíce let a jsou původní. Kromě toho jsou lesy s příkrými svahy a hlubokými údolími plné divokých a vzácných zvířat.