Češi nebudou kola do Gambie jen dovážet, ale zřídí tam i servisy, kde najdou práci místní lidé. | foto: Archiv Romana Posoldy

V Berouně zmizelo přes třicet starých kol ze sbírky pro africké děti

  • 50
Humanitární sbírku starých kol, která měla putovat dětem do Afriky, si v Berouně vyhlédl neznámý pachatel. Postupně odsud ukradl více než třicet bicyklů. Cílem sbírky je, aby měly děti v Africe na čem jezdit do školy.

Třicet pět kol ukradl zloděj ze sběrného místa v Berouně na Jarově, kde mohou lidé vysloužilé bicykly odevzdávat. Místo, kde je mohli lidé nechávat, nebylo nijak oploceno.

"Během několika dní jich zmizelo asi pětatřicet," uvedl Petr Šaman, který sbírku na Jarově organizuje. Celkem prý na Berounsku shromáždili téměř tři sta kol.

Dárcům proto Petr Šaman doporučuje, aby mu dříve, než odvezou kola na Jarov, zavolali na číslo 602 876 697. Nebo odevzdali kolo na další sběrné místo v sídle firmy Belaza Husqvarna v Plzeňské ulici.

Kola posbíraná v Česku pomohou dětem v africké Gambii, usnadní jim totiž cesty do školy.

"Nově je také možné kola odevzdávat v CykloPointu v Havlíčkově ulici," doplnila pak mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

O krádeži již vědí i berounští policisté. "Kolegové ohlášení přijali jako poznatek, nikoliv jako krádež," řekla mluvčí berounských policistů Marcela Pučelíková s tím, že jediné, co mohou policisté dělat, je si všímat při hlídce, zda nespatří "hromadu" starých kol.

Do sbírky kol se může zapojit každý, kdo se chce zbavit starého kola a komu se nechce jej vyhodit na skládku. Sdružení Kola pro Afriku je následně převeze do Gambie a rozdá je mezi děti, které na nich budou jezdit do škol.

"Děti v Gambii často chodí pěšky do školy vzdálené až deset kilometrů. Rodiče jim kolo koupit nemohou, je drahé," uvedl autor projektu a ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda. První zásilka darovaných kol má letět do Gambie už na podzim.