(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: tým Kobra / iDNES.cz

Žaloba posílá k soudu za krácení daní na Kladensku třicítku lidí

  • 8
Žalobci poslali k soudu kauzu 29 lidí obviněných z krácení daní na Kladensku se škodou přes 300 milionů korun. Jde o jeden z největších případů týmu Kobra. Hlavním obžalovaným v případu hrozí až 10 let vězení.

„Policisté obviněným zabavili majetek za téměř 190 milionů korun,“ sdělila dozorující státní zástupkyně Petra Vítková. Podle policie vznikla škoda přes 300 milionů korun.

Mezi podezřelými je kladenský podnikatel Ivan Štípek, bývalý bodyguard uprchlého Radovana Krejčíře Daniel Macháček nebo bývalý manažer hokejisty Jaromíra Jágra Lubomír Rys.

Podle Vítkové je skupina obviněna ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. U jednotlivců se liší podíl i stadium dokonání trestné činnosti. „Stále se jedná o podezření z rozsáhlé a sofistikované trestné činnosti, páchané vylákáváním nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty bez právního důvodu,“ doplnila Vítková. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Speciální tým policie a finanční správy Kobra zadržel tři desítky lidí v roce 2015. Ve vazbě tehdy nakonec skončili tři z dvaceti devíti obviněných (zde).

Policie v minulosti trestnou činnost popsala tak, že obvinění založili síť několika desítek obchodních společností, které od roku 2011 vykazovaly vysoké obraty ze stavebních činností. Každý měsíc uplatňovaly nároky na vyplacení nadměrných odpočtů DPH.

Firmy přitom podle detektivů nevykonávaly žádnou činnost, nevedly účetnictví a na účtech měly jen minimální pohyby. Jako jednatelé v nich působili tzv. bílí koně.

,