VIDEO: Popelník v chodníku neuspěl. V Praze teď zkoušejí kovové cigarety

  • 111
Měl sloužit kuřákům vyhnaným protikuřáckým zákonem na ulici. První „chodníkový“ popelník, který nechalo minulé vedení pražského magistrátu zřídit před barem v centru města, se ale neosvědčil. Propadl, a to doslova. Proto ho nechali zadláždit. Nyní přichází s netradičními veřejnými popelníky Praha 3.

Třetí městská část rozmístila v místech, kde se pohybuje hodně lidí, nádoby ve tvaru cigaret. Ty mají donutit kuřáky neházet nedopalky na zem, ale právě do těchto popelníků.

„My jsme se inspirovali ve Vídni, kde tyto popelníky fungují už delší dobu, ale samozřejmě jsme se potom rozhodli jít originálnější cestou a vytvořili jsme si vlastní prototyp,“ říká mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Nádoba je z kovu, vršek má oranžový, spodek bílý. Vypadá to, jako by na dopravní značce či lampě opravdu visela cigareta.

„Teď sledujeme, jak rychle se budou zaplňovat. Zatím jsme naplánovali, že by se měly vyvážet jednou za měsíc. Cena jednoho vývozu činí 22 korun, zajišťuje je Praha 3 prostřednictvím svých partnerských společností,“ uvedla Křížková s tím, že pořizovací cena popelníku včetně instalace dosahuje 3500 korun.

Cigaretové nedopalky znečišťují víc než plasty, tvrdí americký vědec

V diskusích na sociálních sítích někteří lidé nádoby zkritizovali s tím, že působí jako reklama na kouření. „To opravdu není naším cílem. Naším cílem je, abychom měli čistý veřejný prostor bez nedopalků,“ říká. Radnice ještě raději na všechny popelníky vylepí vzkaz, že kouření škodí zdraví.

Cílem je donutit kuřáky neházet zbytky cigaret na zem. Podle odhadů jich lidé na celé planetě odhodí na chodník, na trávu, zkrátka na zem 4,5 bilionu ročně. Přitom jde o toxický předmět, podle vědců cigaretové filtry dokonce poškozují rostliny.

Popelník v chodníku či pouzdro v kapse

Usměrnit kuřáky se snažila dříve i Praha 4. V roce 2017 rozdávala obyvatelům pouzdra na cigarety, která ve spodní části měla přihrádku, kam lze nashromáždit až čtyři nedopalky.

VIDEO: Jako horníci. Takto v Praze razí cestu splaškům

Jakmile se kuřák dostal ke koši, mohl je vysypat a opět jimi začít spodek pouzdra plnit.

Ve stejném roce nechal zřídit tehdejší náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) už zmíněný chodníkový popelník. Šlo o unikát, který však dlouho nevydržel. Kuřáci před barem Hany Bany házeli nedopalky do chodníku skrz kovovou mřížku. Jak na ni ale lidé šlapali, začala se prohýbat.

„Pak se to propadalo, až to začalo být nebezpečné,“ popisuje místní štamgast David Pavlorek, podle nějž pilotní projekt ukončilo po necelých dvou měsících zadláždění. Přitom lidé si popelník oblíbili a po jeho odstranění si stěžovali, že tam už není.

Žádný další nevznikl a pravděpodobně ani nevznikne. „Pokud vím, tento projekt z minulého volebního období se nakonec dále nerealizoval,“ oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

VIDEO: Lidé se zapojují do výzvy #fillthebottle. Sbírají nedopalky, aby neležely v přírodě. Přidal se i reportér Matěj Smlsal:

12. srpna 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv