Tisková konference hlavního města Prahy ke spuštění projektu létajících...

Tisková konference hlavního města Prahy ke spuštění projektu létajících zdravotnických týmů poskytujících podporu v domovech pro seniory. (29. dubna 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

„Létající“ tým zdravotníků pomůže s péčí v pražských domovech seniorů

  • 1
V pražských domovech pro seniory či lidi s postižením budou se zdravotnickou péčí pomáhat tzv. létající týmy. Krizová skupina lékařů a sester začne fungovat od pondělí 4. května. Denně by mohli zdravotníci navštívit čtyři nebo pět zařízení, sdělila radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Tým vznikl mimo jiné jako reakce na nákazu onemocněním covid-19 v městském domově seniorů na Chodově a v soukromém zařízení v Michli, kde už několik klientů zemřelo.

„Létající krizový tým poskytne zařízením sociální péče potřebnou zdravotnickou, personální a psychologickou podporu. Výhodou je, že tým lékařů a sester je mobilní a umí operativně reagovat na potřeby každého zařízení,“ uvedla Johnová.

Krizový tým bude složený z praktického lékaře, lékaře paliativní medicíny, tří mediků a všeobecné zdravotní sestry. Ti budou poskytovat ošetřovatelskou činnost, personální a materiální podporu v pobytových zařízeních.

Vyjíždět do těchto zařízení budou podle předem stanoveného harmonogramu návštěv nebo akutně, uvedl ředitel magistrátního Odboru zdravotnictví Martin Ježek. Pracovní doba je zatím stanovena od 8 do 18 hodin.

„Společně pracujeme i na jejich pohotovostní činnosti v noci a o víkendech,“ řekl Ježek. Doplnil, že to záleží na získání dalšího zdravotnického personálu.

Provoz služby budou zajišťovat Městská poliklinika Praha a pražská Zdravotnická záchranná služba.

,