Diskuze

Příbramskou nemocnici zneužili hackeři k posílání podvodných e-mailů

Příbramskou nemocnici zneužili hackeři k rozesílání podvodných e-mailů s údajným výsledkem testu na koronavirus. IT hrozbu se podařilo odvrátit ve spolupráci s Národním úřadem kybernetické bezpečnosti, řekl v pátek mluvčí nemocnice Martin Janota. Podobným problémům čelila i některá další zdravotnická zařízení v Česku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je tam použito jméno pracovnice z odběrového centra, to by mohlo zúžit okruh podezřelých. Bezpečnostní složky by měly zapracovat na vypátrání hackera a soudy mu dát nejvyšší možný trest, aby byla jistota, že to dalších alespoň 25 let neudělá.

0 0
možnosti
Foto

Dostal jsem už tři emaily od "České pošty", kde chtějí po mně celní poplatek 1 Kč, že mi pak zásilku doručí. Zajímavé zejména proto, že moji adresu neznají a neví, že tam České pošta nikdy nic nedoručí.

Jedná se tedy o rybaření mého konta atd., z centrály České pošty mi to potvrdili, email nebyl od nich.

Stejně i PayPal a jiné platební portály, stále to podvodníci zkouší, vytáhnout z klientů passwordy a čísla kont. Na každou takovou zprávu zásadně neodpovídat, nýbrž si tu instituci- banku- vyvolit z vlastního browseru na obvyklém linku a zprávu si ověřit u zdroje.

1 0
možnosti

no jo, to samý e-government a pak v praxi nezabezpečené sítě v nemocnicích, učitelé rozesílají úkoly z privátních gmailů, protože škola nemá ani školní email a na úřadech se přepisují údaje z papíru jako za Františka Josefa, blahé paměti :-(

2 0
možnosti

A proč mne to vlastně vůbec ještě překvapuje. Spíš bychom si měli přestat nalhávat, že je státní sektor imunní, jen proto, že na to máme přeci zákon (o kybernetické bezpečnosti), který to všechno řeší. Protože podléháme nebetyčnému alibismu. Žádný zákon, ještě ničemu nezabránil. Ten řeší jen důsledky. Pokud nebudou přijatá základní opatření, je porostě zákonité, že se to bude jen opakovat.

Pokud máte antispamovou bránu, ale nemáte v ná žádná pravidla, jen ohříváte planetu, v ničem Vám nepomůže. To samé platí i o ochraně pertimetru. Stejně tak lze mluvit o ověřování a ochraně identity uživatele.

BTW, pokud NUKIB bude pořád fungovat jen jako hodný strýček, který přijde, nastaví, pomůže, ale nepotrestá, je jakákoli smysluplná zákonná norma úplně k prdu a zcela neůčinná z pohledu vymahatelnosti.

1 0
možnosti
Foto

A61v93i 90B48a18b69i34c

30. 10. 2020 11:52

To nejsou hackerské útoky na nemocnice, ale na lidi, kteří mail otevřou.

Říká se tomu sociální inženýrství a napotřebujete k tomu téměř žádné IT znalosti.

Opět skvělá novinařina na iDnes. Proč tento kvalitní článek není v sekci PREMIUM?

6 0
možnosti

Pomoc soudruhům hackerům z RF: Zemanova data se nacházejí ve Vojenské nemocnici v Praze

0 7
možnosti

V tom pripade cekam na jejich trest v cizine se s nimi ne.....ou.

1 0
možnosti
Foto

Podle mě jde v takovém případě o terorismus.

3 2
možnosti