ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Praha chce v tržnici vyklidit nevěstinec, ubytuje tam bezdomovce

  • 80
Pražský magistrát chce v hale Pražské tržnice v Holešovicích, ve které sídlí nevěstinec Showpark, ubytovat bezdomovce. Důvodem je zabezpečit jim možnost dodržovat státem nařízenou karanténu. Prostory má podnik vyklidit do 72 hodin. Pokud se tak nestane, je město připraveno si vyklizení vymoci.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už společnosti Eroc poslal dopis s výzvou. Firma nemá s městem uzavřenu nájemní smlouvu,a to se s ní nyní soudí o opuštění prostor.

Praha rovněž hledá ubytovny a další místa, kde lidi žijící na ulici dočasně ubytuje.

„Domácí karanténu nemají (bezdomovci) kde držet a stejně tak nemohou splnit požadavek ‚po práci hned domů’, protože nemají ani jedno. Museli jsme tedy vytipovat prostory pro jejich nouzové ubytování. Mezi ně patří mimo jiné i budova, kterou nelegálně využívá společnost Eroc v jedné z hal tržnice,“ řekl Hřib.

Praze v současné době schází dostatek prostoru pro ubytování bezdomovců. Společnost v tržnici využívá v hale číslo 18 prostor o výměře přes 1 700 metrů čtverečných. Ubytovat tady lidi bez domova má za cíl zamezit šíření koronaviru bezdomovci.

Společnosti dal Hřib tři dny na vyklizení. „Jako hejtman a primátor, který má povinnost podle krizového zákona koordinovat nouzové ubytování, jsem se rozhodl vyzvat provozovatele tohoto zařízení k vyklizení prostor do 72 hodin. Pokud tak neučiní budeme postupovat v souladu s krizovým zákonem,“ řekl Hřib.

Nevěstinec v tržnici funguje od roku 1998. Firma Eroc měla smlouvu s někdejším nájemcem areálu, firmou Delta Centre. Přímo s městem nájemní smlouvu nikdy neuzavřela. Magistrát před nedávnem vyhrál soudní spor s Delta Center, které soud nakázal areál vyklidit a uhradit dlužné nájemné i s takzvaným příslušenstvím. Podle města je proto firma Eroc v areálu neoprávněně. Spor řeší soud.

Jednatel firmy Zbyněk Matela na jednání zastupitelů loni v prosinci řekl, že klub 20 let bez problémů fungoval a přispěl k odstranění prostituce z ulic. Zhruba 600 „výkonných umělkyň“, jak pracovnice označoval, by se podle něj v případě uzavření klubu přesunulo do centra. Po městě chtěl nájemní smlouvu.

Zastupitelé s tím nesouhlasili. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) řekl, že by to navíc bylo nezákonné.

Magistrát již začal kvůli hrozbě nákazy koronavirem jednat s majiteli o pronájmu objektů, kde by dočasně ubytoval bezdomovce. Jedná také o místech, kde by postavil stany, a mění režim některých zařízení z nočního na celodenní provoz. Kvůli dodržování karantény chce město dočasně ubytovat několik set lidí bez domova.

,