Kamenická firma Messy dělá v oboru kominictví v podstatě všechno. Poskytuje komplexní službu od návrhu komínu přes jeho montáž až po kontroly, revize a údržbu. V těchto dnech jsou samozřejmě v jednom kole, topná sezona začala.
„Lidí, kteří potřebují kominíka, je strašně moc a kominíků málo. Poslední dva roky nebereme vůbec žádné nové zákazníky, leda na doporučení. V současné době máme asi tisíc stálých klientů, na víc už nemáme kapacitu,“ popisuje Sodomka.
Čekací doby na kominíky se podle Sodomky nyní obecně pohybují mezi měsícem až měsícem a půl. „Někteří kominíci ale mají i dvouměsíční intervaly. Lidé, kteří si zavolají kominíka nyní, tak klidně mohou dostat termín až v listopadu, a to ještě budou mít štěstí,“ říká Walter Sodomka mladší.
U objektů k bydlení jsou kontroly komínů kominíkem ze zákona dané jednou ročně. U rekreačních objektů to je jednou za dva roky. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle a turbo kotle, u nichž kontrola stačí jednou za dva roky.
Dnešní kominík není vybaven jen kominickou štětkou a těžkým závažím, většinou ve tvaru koule, ale je toho mnohem víc – nosí endoskop, průmyslovou kameru nebo analyzátor oxidu uhelnatého. S technickou náročností staveb vzrůstají i požadavky na toto tradiční řemeslo.
Specializací firmy Messy je navrhování a zhotovování komínů v nízkoenergetických pasivních domech, speciálně dřevostaveb. I proto kladou na komíny vyšší nároky, než jsou u běžných staveb, a pustili se i do vlastních inovací a výzkumu.
Spolupráce s ČVUT
Koncem loňského roku firma Messy využila podpory Středočeského inovačního centra, takzvaného Inovačního voucheru s dotací 50 tisíc korun. Ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB, pozn. red.) provedla měření teploty komínů při průchodu silně izolovanými vrstvami, jako jsou stropy moderních staveb nebo střechy.
„Vycházeli jsme z našeho předpokladu, že když komín těmito vrstvami konstrukcí prochází, tak v těchto místech dochází ke zvyšování jeho povrchové teploty. Naměřili jsme tam kolem 260 stupňů Celsia. Teplo tam díky izolaci nemá kam utíkat. Dochází k hromadění energie a teplota nebezpečně vzrůstá,“ uvádí Sodomka.
„Věděli jsme o tom, že to tak funguje, ale neměli jsme žádné reálné hodnoty, s nimiž bychom mohli počítat. Za podpory Středočeského inovačního centra a ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT jsme proto provedli měření. Cílem bylo potvrdit si naše předpoklady a snažit se prostup komínu silně izolovanými vrstvami optimalizovat,“ pokračuje Sodomka.
Komínová asociace
Svá měření firma Messy uplatnila v praxi. Přišla se speciálně upravenou izolační průchodkou, která nebezpečnému hromadění tepla v izolačních vrstvách zamezuje. „Komerčně ji nabízíme i jiným firmám a snažíme se s ní expandovat na trh. Zároveň všechny naše výsledky prezentujeme na školeních Komínové asociace (Komínová asociace – asociace pro optimalizaci komínů a spalování, pozn. red.). Tu Walter Sodomka mladší založil vloni v souvislosti se zmíněným výzkumem a je jejím ředitelem.
„V rámci asociace školíme kominíky, projektanty a stavitele, ale i studenty středních škol či požárníky a odbornou veřejnost,“ uvádí Sodomka. „V současné době už si zděný komín nikdo sám nepostaví, v podstatě všechny komíny jsou systémové, tedy kompletně připravené od jednoho výrobce a certifikované. Vývoj v oblasti komínů je ohromný. Naše firma šla s komíny na trh přibližně před dvaceti lety a tehdy byly ještě skoro všechny zděné. Dnes používané komínové systémy byly tehdy novinka a nerezové komíny se nedělaly vůbec,“ uzavírá Walter Sodomka mladší.