Converter zcela eliminuje riziko, protože odpad dekontaminuje hned v místě jeho vzniku. | foto: Ventos

V kolínské nemocnici umí drtit jehly na prášek, tím pak mohou topit

  • 24
Ještě donedávna museli kontaminovaný odpad odvážet několikrát týdně speciálními nákladními auty až do 130 kilometrů vzdálené spalovny. S tím už je teď konec. Kolínská nemocnice si totiž pořídila odpadového „kouzelníka“, kterého používají i složky armád Severoatlantické aliance (NATO). Infekční odpad nejprve rozdrtí, pak jim zatopí.

V hermeticky uzavřené komoře přístroje Converter se díky horké páře mění použité jehly, nůžky či skalpely na sypký prášek, kterým je pak možné zatopit. 

„Pandemie s sebou přinesla výrazné navýšení objemu kontaminovaného odpadu ze zdravotnických zařízení. Ten se pak převáží do speciálních spaloven nebo na skládku, což představuje riziko pro všechny články přepravního řetězce. Converter toto riziko zcela eliminuje, protože odpad dekontaminuje přímo na místě jeho vzniku,“ říká Leoš Grelich, obchodní ředitel společnosti Ventos, která stroje vyrábí.

Když se vaří respirátory

Průlomovou technologii, kterou zatím nikdo jiný v ČR nepoužívá, testovali před spuštěním do provozu studenti v laboratořích Vysokého učení technického v Brně. 

„Zástupce kolínské nemocnice zaujal přístroj natolik, že jsme začali hledat vhodný model pro využití v jejich provozu. Shodou okolností vypsal tehdy Státní fond životního prostředí dotační titul pro nakládání s infekčním odpadem. Vedení nemocnice jsme pak pomohli zpracovat potřebné podklady, aby mohlo získat dotaci. To se nakonec podařilo,“ vysvětluje ředitel Grelich.

Koronavirus vrší tuny odpadu navíc. Nemocnice jeho spalování mohou odkládat

Investici za 14 milionů korun pokryl špitálu z 85 procent právě zmíněný příspěvek od státu. „Kromě nákupu dvou Converterů jsme mohli vybudovat i novou chladírnu pro skladování nebezpečného odpadu, zázemí pro personál sběrného dvora a také upravit samotný prostor pro přístroje,“ říká Roman Uhlík, zástupce ředitele pro ekonomiku Oblastní nemocnice v Kolíně.

A jak celý důmyslný systém funguje? Nebezpečný odpad, který kromě stříkaček, ostrých jehel nebo zkumavek tvoří třeba použité sádry, kanyly nebo respirátory, vloží nejprve obsluha do pracovní komory v pytlích či plastových nádobách. Poté uzavře víko Converteru a začíná proces drcení odpadu. 

„Komora se zahřeje na 100 stupňů Celsia a při této teplotě se odpaří veškerá vlhkost. Následně teplota stoupne až na 151 stupňů Celsia, kde se drží po dobu tří minut. V jejich průběhu se do komory vstřikuje voda, která se mění hned na páru. Obsah komory se nadále mísí, což umožní dekontaminovat rovnoměrně celou vsázku,“ popisuje ředitel Grelich.

Technologie pak komoru ochladí a obsluha už může z hermetické klapky ve spodní části přístroje vytáhnout vzniklý suchý šedivý prášek.

Nové zařízení zatím v Kolíně využívají ve zkušebním provozu. K zahájení toho plného chybí nemocnici už jen osvědčení od Státního zdravotnického ústavu, které by měla získat v průběhu srpna.

„Dá se tak říci, že nyní vychytáváme mouchy. O přístroje se tu starají čtyři lidé. Ti při praxi třeba zjistili, že nejlépe se odpad drtí, když jsou pytle plné jehel a skla, než v případě lehkých pytlů s buničinou nebo plastem. Proto materiál často mísí,“ vysvětluje Roman Uhlík. Do „kotle“ se podle něj vejde až sto kilo odpadu, což představuje zhruba čtyři až pět plných pytlů.

Skalpely prý hřejou jako uhlí

Výhodu je, že vzniklý suchý odpad je možné skladovat v areálu nemocnice déle, protože už po dekontaminaci nepatří mezi nebezpečný. Z nemocnice ho tak nemusejí odvážet speciální vozy do více než sto kilometrů vzdálené spalovny a navíc i několikrát týdně. Nyní ho stačí vyvézt jen jednou za měsíc. Špitál tak ušetří ročně přes 25 tisíc najetých kilometrů, což v praxi představuje znečištění prostředí patnácti tunami oxidu uhličitého.

Fakta

  • 25 tisíc najetých kilometrů ušetří v Kolíně díky Converteru
  • 14 milionů korun stála investice do nové odpadové technologie
  • 170 tun infekčního odpadu produkuje ročně nemocnice v Kolíně

„Odpad lze navíc využít také jako alternativní palivo. Jeho výhřevnost je podobná jako u hnědého či černého uhlí,“ podotýká ředitel Grelich.

Není divu, že kolínská novinka vzbudila zájem i v dalších nemocnicích v kraji. „Po ukončení zkušebního provozu Converteru v Kolíně a jeho vyhodnocení se budeme zabývat úvahami o možnostech jeho využití také v naší nemocnici. Předpokladem pro to je však získání dotace,“ potvrzuje mluvčí kladenské nemocnice Hana Plačková.