Poslanec Roman Pekárek stanul před Vrchním soudem v Praze. (18. prosince 2012)

Poslanec Roman Pekárek stanul před Vrchním soudem v Praze. (18. prosince 2012) | foto: František Vlček, MAFRA

Soud rozhodl: Kolín nedostane 26 milionů za Pekárkovu úplatkářskou aféru

  • 3
Soud v pátek zamítl žalobu města Kolín o náhradu škody ve výši 26 milionů korun za úplatkářské aféry bývalého místostarosty, bývalého člena ODS a někdejšího poslance Romana Pekárka. Rozsudek není pravomocný. Kauzou se bude zabývat Krajský soud v Praze, město se totiž odvolá.

Město musí zaplatit více než půl milionu korun za náklady soudního řízení, minimálně proti tomu se však podle svého advokáta Tomáše Kasala odvolá.

Roku 2009 přišel Pekárek s nabídkou, že brněnskému podnikateli zařídí prodej 92.144 metrů čtverečních městských pozemků v průmyslové zóně Kolín-Šťáralka za 15 milionů korun. Tržní cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů.

Roman Pekárek je nyní ve vězení na pět let za korupci spojenou právě s tímto  prodejem městského pozemku. Podle rozsudku se Pekárkovi podařilo o transakci přesvědčit zastupitelstvo i městskou radu.

Proto v žalobě radnice uvedla, že má nárok na uhrazení škody, která činí rozdíl mezi skutečnou a „korupční“ cenou, za níž byl pozemek prodaný.

Podle Pekárkova obhájce Jana Matějíčka i podle soudu je smlouva mezi městem a firmou Coss, která si pozemek koupila, neplatná. Záměr o prodeji totiž nebyl městem řádně zveřejněn.

„Oni si můžou jinými slovy vzít ten pozemek zpět, je jejich,“ řekl obhájce Pekárka novinářům.

,