Tisková konference po jednání pražského SPOLU s Piráty a STAN o vzniku nové pražské koalice. Zleva: Zdeněk Zajíček (ODS), Zdeněk Hřib (Piráti) a Bohuslav Svoboda (ODS). (23. ledna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Pražští politici čtyři měsíce od voleb dokončili koaliční smlouvu

  • 21
Zástupci Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze v noci na dnešek dokončili koaliční smlouvu, kterou budou v následujícím týdnu schvalovat jednotlivé strany. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

„Dokončili jsme koaliční smlouvu včetně příloh,“ potvrdil dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jednání ve čtvrtek začalo kolem 16:00 a v užším složení pokračovalo do půlnoci. Politici podle čtvrtečního vyjádření zejména finalizovali přesné znění programu a řešili také personální otázky.

Předseda klubu zastupitelů Spolu Zdeněk Zajíček (ODS) doplnil, že nyní se ještě zpracovávají korektury dokumentů. Zcela hotové podklady by pak v pátek nebo v sobotu měly zamířit do vnitrostranického schvalování všech pěti stran, které se budou koalice účastnit. Nové vedení metropole chtějí strany zvolit na zastupitelstvu 16. února.

Svoboda: Jsem současnou situací znechucen, téhle divoké karty litujeme

Nejdelší je tento proces u Pirátů, protože zahrnuje hlasování členské základny a i s diskusí zabere sedm dní. Podle čtvrtečního vyjádření vyjednavačky Pirátů Jany Komrskové by tento proces měl začít o víkendu, strany Spolu a STAN chtějí dohodu schválit příští týden. Spolu přitom ještě bude schvalovat rozložení míst v radě.

Dohoda podle dřívějších informací počítá s tím, že Spolu připadnou gesce financí a rozpočtu, sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu a infrastruktury. Primátor Svoboda by pak měl mít na starosti bezpečnost, zahraniční vztahy a energetiku. Pirátům připadnou oblasti IT a inovací, životního prostředí, majetku a dopravy. STAN bude mít radní pro územní rozvoj a školství a sport.

Pražská koalice Spolu nabídne Pirátům a STAN většinu v radě města

Na programu se shodnou

Pokud jde o program, na tom podle politiků panovala víceméně shoda, ale bylo potřeba dokument dopracovat po formální a stylistické stránce. „V cílech si myslím, že jsme nalezli průniky a shodu, teď už opravdu jen ladíme formulace,“ řekl Zajíček.

Jednání o koalici na vládním půdorysu Spolu, Pirátů a STAN trvají od voleb, postupně se z různých důvodů komplikovala. Situaci v polovině ledna odblokovala nabídka Spolu, aby Piráti a STAN měli dohromady většinu v radě, a následně vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou dříve založili s Prahou Sobě.

Vyjednávání o vedení Prahy pokročila. Piráti vystoupili z aliance s Prahou Sobě

Vyjednávání o novém vedení Prahy trvá více než čtyři měsíce, a je tak nejdelší od vzniku České republiky. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvoleni 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá trojkoalice SPD, Trikolora a nezávislí získala tři mandáty.

,