ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

Vedení Kladna chce obnovit hazard, opozice se bojí zvýšené kriminality

  • 9
Vedení Kladna v čele s primátorem Milanem Volfem chce ve městě zrušit zákaz hazardu. Opozice je proti, obává se zvýšené kriminality či růstu počtu zadlužených lidí. Ve městě je nyní zhruba dvanáct heren, jejichž povolení vyprší příští rok. V případě, že by byl zákaz hazardu zrušen, nestoupl by oproti současnému stavu ve městě počet heren.

O provozování hazardu rozhodnou kladenští zastupitelé v pondělí 14. prosince, informovala o tom mluvčí radnice Lenka Růžková.

Vyhlášku zakazující provozování hazardu schválilo tehdejší zastupitelstvo města v čele s primátorem Danem Jiránkem před dvěma roky. Od letošního září je v čele města Milan Volf, který byl tehdy v opozici.

Polovina Čechů si loni čichla k hazardu. Gambler utratí běžně 50 tisíc měsíčně

Opoziční zastupitelé, například Anna Gamanová a Tomáš Kutil, kteří byli zvoleni za Kladeňáky, upozorňují na kriminalitu, která je s hazardem spojená, a na potřebu ochrany lidí, kteří jsou na automatech závislí. Závislost a dluhy mají další dopady nejen na hráče, ale i na jejich blízké.

„Podle zkušeností z jiných měst je nejlepší nulová tolerance hazardu, neboť ve svém důsledku to zlepšuje kvalitu života a spokojenost obyvatel. Klesá sekundární kriminalita v podobě krádeží, podvodů, zpronevěr, výroby a nebo prodeje drog a loupeží,“ uvedl Kutil.

Úplný zákaz hazardu platí od roku 2017 například v Kolíně. Tehdejší starosta Vít Rakušan v minulosti uvedl, že díky zákazu hazardu poklesla kriminalita, ubylo vandalů a zlepšilo se dodržování nočního klidu.

Lidé na dávkách si nezahrají. Ministerstvo spustilo rejstřík proti hazardu

Podle současného vedení Kladna je dostatečná státní regulace hazardu. Před třemi roky v Kladně fungovaly přibližně tři desítky heren. Počet postupně klesá i kvůli stále přísnějším zákonným podmínkám pro provoz.

V druhé polovině prosince má také začít ostrý provoz rejstříku osob vyloučených z hazardních her, ministerstvo financí ho spustilo v září.

Lidi zapsané v rejstříku, kterých je nyní zhruba 200 tisíc, nesmí provozovatel hazardní hry pustit do herního prostoru.

Žádná z heren není v centru města

Podle ředitelky vládního odboru protidrogové politiky Jarmily Vedralové je regulace hazardu plně v kompetenci města. „Zároveň však uvádíme, že vzhledem k tomu, že technické hry patří svými vlastnostmi k nejrizikovějším hazardním hrám z hlediska rizika rozvoje problémového hráčství, je přísná regulace na místní úrovni omezující jejich dostupnost namístě,“ reagovala Vedralová na dotazy opozice v materiálu, který má ČTK k dispozici.

V Kladně navrhovaná vyhláška zahrnuje dvanáct adres, kde bude možné hazard ve městě provozovat. „Žádná z nich není v centru města,“ dodala mluvčí města.

Návrh obsahuje pasáž o zachování rovných podmínek hospodářské soutěže, podle ní bude zastupitelstvo Kladna posuzovat případné nové žádosti o zařazení adresních míst.

Spolek Občané proti hazardu pořádá dnes v 16 hodin u stanice pražského metra Veleslavín happening, který bude ironickým způsobem „zvát“ na pondělní kladenské zastupitelstvo.

,