Lidé z vyhořelé ubytovny najdou azyl v kladenském Dubí i nemocnici

  11:03aktualizováno  17:05
Lidé z vyhořelé kladenské ubytovny, kteří nyní přespávají ve školní tělocvičně, se zčásti přestěhují do azylového domu v části města Dubí. Jiní jdou i do provizorního bydlení v krajské budově u kladenské nemocnice, kde zůstanou do konce týdne. Město pro ně bydlení dál hledá, řekla mluvčí kladenské radnice Štěpánka Filipová.

„Tělocvična základní školy by nejpozději do konce týdne měla být i uklizená,“ uvedla mluvčí. Do azylového domu, který patří mezi krajská sociální zařízení, se dnes zájemci přišli podívat, více než desítka se rozhodla pro nastěhování. Podle mluvčí chtějí i ostatní lidé z ubytovny většinou zůstat bydlet v Kladně, protože zde mají práci nebo rodinu.

Ubytovna v Doberské ulici v Kladně vyhořela v polovině dubna po hře dětí s ohněm. Den před velikonočními svátky stavební úřad na základě posudku statika a hasičů rozhodl o jejím vyklizení z bezpečnostních důvodů. Rodinám z ubytovny přitom hrozilo, že skončí na ulici.

Město jim proto ve čtvrtek poskytlo dočasné ubytování právě ve stavebně oddělené tělocvičně Základní školy v Moskevské ulici a dvěma invalidům v domově pro seniory. Někteří lidé už v úterý začali tělocvičnu opouštět.

Z náhradního domova nebyli ale lidé z ubytovny příliš nadšeni. Stěžují si na hygienické podmínky ale i na to, že musejí tělocvičnu od jedné do čtyř hodin odpoledne opustit kvůli školní výuce.

„Lidé jsou tu ožralí, nekoupou se a smrdí to tam, prostě z hygienických důvodů je to pro děti strašný,“ stěžovala si portálu iDNES.cz matka tří dětí ve věku od tří do šesti let na ubytování v tělocvičně.

Opoziční Volbě pro Kladno se kroky nynějšího vedení města také nelíbí. Řešení situace lidí ze sociální ubytovny, kterou si sami její obyvatelé podpálili, je podle jejího předsedy Milana Volfa (VPK) na úkor ostatních obyvatel. To primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) odmítá.

„Město pro kvalitní život poznáte tak, že když přijde krizová situace, dokáže se o své občany postarat. Bez ohledu na to, zda vyhořel panelák či ubytovna,“ říká Jiránek.

„Situaci komplikovaly svátky i nedávné uzavření ubytovny Důl Max v nedalekém Libušíně, které přispělo k zaplnění kapacity kladenských ubytoven. Najít bydlení pro tolik lidí není jednoduché,“ dodává náměstek primátora Tomáš Kutil (Kladeňáci).

Nájemníci ubytovny v krizi

  • Neděle 14. dubna Hasiči likvidovali požár v soukromé ubytovně pro sociálně slabé v Doberské ulici v Kladně. Evakuovali 90 nájemníků. Příčinou požáru byla hra dětí s ohněm.
  • Čtvrtek 18. dubna Stavební úřad ubytovnu uzavřel z bezpečnostních důvodů. Bezmála 50 lidí se ocitlo bez přístřeší. Vedení kladenské radnice rozhodlo o dočasném ubytování nájemníků ubytovny v tělocvičně ZŠ v Moskevské ulici a v domově pro seniory.
  • Sobota 20. dubna Bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Milan Volf (Volba pro Kladno) kritizoval rozhodnutí radnice. Ubytování lidí v tělocvičně a domově pro seniory považuje za řešení ohrožující ostatní obyvatele města.
  • Úterý 23. dubna Vedení radnice kritiku odmítá. Někteří lidé opouštějí školní tělocvičnu poté, co se jim podařilo zajistit náhradní ubytování. Další je mají dnes následovat.

Přesun obyvatel ubytovny do školní tělocvičny a domova pro seniory je však podle bývalého primátora a dnes opozičního zastupitele Milana Volfa bezprecedentní záležitostí.

„Domov pro seniory není krizové centrum, nemůže tak ani ze zákona sloužit. Přesto zdarma zajišťuje stravování i ubytování obyvatelům vyhořelé ubytovny na úkor svých klientů. Nedávno opravená tělocvična bude mimo provoz řadu dní, žáci do ní nesmějí. Místo, abychom se bránili přílivu nepřizpůsobivých, stává se Kladno doslova zaopatřovacím ústavem pro tuto komunitu,“ konstatuje Milan Volf.

Volf zároveň poukazuje na nedávné rozhodnutí krajského úřadu, jenž zrušil kladenské opatření přijaté v minulém volebním období. Celé město jím bylo v roce 2017 vyhlášeno za takzvanou bezdoplatkovou zónu. Opatření prý přitom bylo jediným účinným způsobem boje s majiteli ubytoven obchodujícími s lidskou chudobou.

Podle Volfa to byla i překážka přílivu nových nepřizpůsobivých obyvatel do Kladna. Kraj své rozhodnutí zdůvodnil tím, že je nutné specifikovat bezdoplatková místa na konkrétní lokality, a nikoli na celé město, tedy například i na rybníky nebo hřbitovy, kde zcela jistě nikdo nebydlí.

Několik dětí do školy nepřišlo

Milan Volf o uplynulém víkendu také nastínil, že někteří rodiče v úterý do školy v Moskevské ulici své děti nepošlou. „Několik žáků skutečně nepřišlo, ale jedná se jen o ojedinělé případy,“ sdělila v úterý MF DNES ředitelka školy Hana Vocelková. Výuku využití tělocvičny pro krizové ubytování neohrozilo. Škola disponuje ještě další tělocvičnou a navíc dvěma venkovními hřišti.

„S ubytovanými lidmi jsme zatím žádné potíže nezaznamenali. Za devětadvacet let své praxe jsem se s touto situací setkala poprvé. V každém městě jsou školy pro podobné účely zařazeny do krizového plánu,“ říká ředitelka.

Na pořádek v tělocvičně a okolí nepřetržitě dohlížejí strážníci. „Dodržována musí být stanovená pravidla. Ubytovaní nesmějí v budově kouřit a pít alkohol. Ten, kdo se dožadoval ubytování pod vlivem alkoholu, byl vykázán a musel místo opustit. To se o svátcích týkalo čtyř mužů,“ uvedla mluvčí Městské policie Kladno Alena Purkytová.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  14:55

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Nechte auto doma. Slavia bojuje proti bezohledným řidičům u Edenu

19. dubna 2024  9:47

Trpělivost došla. Městská policie na Praze 10 společně s fotbalovým klubem SK Slavia Praha...

Diář petrolheada: Do Kolína na mercedesy, do Poděbrad za švarnými Italkami

19. dubna 2024

Navzdory chladnému počasí, které má panovat, je nadcházející víkend akcemi prosycenými vůní benzínu...

Kapitán Smoleňák: A máte příběh pro Netflix! Džegrův gól nás povzbudil

18. dubna 2024  22:12

Hráči na kladenské střídačce euforicky vyskočili, stadion vibroval a kotel nadšeně zpíval: My chcem...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...