Kladenská nemocnice je na cestě k uzdravení, věří její šéf Polouček

  6:15
Ještě začátkem loňského roku se kladenská nemocnice nacházela na samé hraně provozuschopnosti. Když loni v březnu Petr Polouček nastupoval do funkce ředitele, měl před sebou nelehký úkol. Zatím to vypadá, že uspěl. Připravuje se rekonstrukce pavilonu C2 nebo objektu patologie.

Ředitel kladenské nemocnice Petr Polouček | foto: Yan Renelt, MAFRA

Kladenské nemocnici se podařilo odvrátit hrozící ekonomický kolaps, ke kterému směřovala. Jak je na tom nemocnice v současné době? Opravdu se situace zlepšuje?
Po očištění hospodářských výsledků o provozní dotace je patrný velmi pozitivní vývoj. Zatímco v roce 2016 byla nemocnice téměř 190 milionů v minusu, v loňském roce už to bylo minus devadesát milionů. Předpokládáme, že letos se zavedená opatření projeví ještě více a hospodářský výsledek tak bude ještě příznivější.

Jaká opatření jste musel podniknout, aby nemocnice nakupovala levněji?
V první řadě jsme vytvořili tým lidí, kteří začali efektivně soutěžit. Dále jsme vytvořili harmonogram soutěží podle náročnosti a jejich ekonomického dopadu, který se snažíme plnit. Co se týče nákladů, podařilo se nám výrazněji snížit ceny několika významných komodit, a také ukončit několik dodávek služeb, které nebyly pro provoz nemocnice přínosem. V nákladech na materiál a služby tak očekáváme úspory kolem čtyřiceti milionů oproti roku 2016.

Byli jste úspěšní i při jednáních se zdravotními pojišťovnami. Jak se tyto kroky promítnou do hospodaření nemocnice?
Dosáhli jsme výrazného zlepšení vztahů se zdravotními pojišťovnami a po mnoha letech, kdy nemocnice pojišťovnám vracela finanční prostředky v řádech až několika desítek milionů korun za nesplnění produkce, letos dojde k opačnému trendu. Po dlouhých letech jsme splnili limity úhradové vyhlášky a tím pádem finanční prostředky od zdravotních pojišťoven naopak získáme. Všechna velmi intenzivní jednání se zdravotními pojišťovnami pomohla také nasmlouvat pro nemocnici celou řadu klíčových výkonů, které pomohou posílit její výkonnost. Zásadní vliv měla i změna organizace v oblasti diagnostiky. Podařilo se nastavit procesy tak, aby řada vyšetření, původně realizovaných mimo nemocnici, byla prováděna v rámci nemocnice.

Znamená to, že se tento rok nemocnici daří?
Podle posledních údajů ze srpna letošního roku odhadujeme hospodářský výsledek pro rok 2018 přibližně minus padesát pět milionů korun, což je oproti stavu, kdy jsem do nemocnice přišel, výrazné zlepšení. Pokud se nám bude dařit ve výkonnosti a v jednáních se zdravotními pojišťovnami po zbytek roku, může být výsledek ještě výrazně lepší.

Jak se podařilo snížit zadlužení nemocnice?
Snížení zadluženosti je v první řadě zásluha akcionáře – Středočeského kraje. Finanční situace v oblasti provozních a investičních nákladů byla tak kritická, že nemocnice nemohla účinně snižovat své dluhy. To bránilo v soutěžení a jednání s dodavateli. Středočeský kraj poskytl nemocnici v několika etapách finanční pomoc, která byla nezbytná pro snížení zadluženosti a zachování provozuschopnosti. Na nás bylo představit ozdravné plány a přesvědčit vlastníka o smyslu této pomoci.

Kdo je Petr Polouček

  • V roce 1996 ukončil 1. lékařskou fakultu UK v Praze. Následně působil jako chirurg na Chirurgické klinice 2. LF UK a FN Motol, kde se věnoval především intenzivní medicíně a hrudní chirurgii.
  • Od roku 2009 působil jako náměstek v Oblastní nemocnici Příbram. Je členem analytického týmu pro manažerský program nemocnic Středočeského kraje.
  • V rámci svého vzdělávání získal titul MBA na Academy of Health Care Management, je absolventem Akademie medicínského práva.
  • Loni zvítězil ve výběrovém řízení, jehož se účastnilo šest uchazečů, a od března loňského roku působí na postu předsedy představenstva kladenské nemocnice.

Nemocnice je tedy z nejhoršího venku?
K zajištění finanční samostatnosti máme před sebou ještě dlouhou cestu. Jedna věc je zajištění vyrovnaného hospodaření v provozu, což by se mohlo podařit v následujících dvou až třech letech. Nicméně pro zajištění obnovy a údržby majetku je nutné vytvořit další zdroje, odhadem padesát až sedmdesát milionů korun ročně.

Jaké jsou další plány, aby se nemocnice opět nedostala do extrémních dluhů?
Aby se situace neopakovala a nemocnici se dařilo lépe, je nutné zajistit nákupy dodávek a služeb za nejlepší ceny na trhu, poskytovat kvalitní péči efektivně a optimalizovat strukturu. Bohužel uskutečnění tohoto plánu není zcela jednoduché.

Co je na tom složitého?
Nakupování probíhá podle zákona o veřejných zakázkách, takže musíte mít dostatečně velký a schopný tým lidí, který bude schopen rychle, ale zejména v intencích zákona tyto zakázky soutěžit. Co se týče struktury poskytované péče, jde o velice citlivé téma, jelikož se přímo nebo nepřímo dotýká celé řady zájmových skupin, a to například pojišťoven, pacientů, zdravotníků, ale i politiků a dalších. Jde asi o nejsložitější část, ale jelikož jsem ji absolvoval již několikrát, tak z vlastní zkušenosti vím, že toho lze dosáhnout. Výsledkem je pak kvalitnější péče, která je efektivní a udržitelná.

Čerpáte aktuálně nějaké dotace?
Nemocnice se zapojila do Integrovaného regionálního operačního programu na zvýšení kvality návazné péče, který zajistil obnovu kriticky zastaralé zdravotnické techniky. V současné době se obnovuje informační infrastruktura, a jejím cílem je modernizace stávajícího systému pro zpracování, zobrazení a distribuci zdravotnické obrazové dokumentace. Aktuálně nemocnice připravuje tři projekty na snížení energetické náročnosti veřejných budov. Tyto novinky přinesou nemocnici významné úspory provozních nákladů.

Dokážete odhadnout, jak na tom nemocnice bude v příštím roce?
V oblasti výnosů máme díky znalosti úhradové vyhlášky pro rok 2019 celkem jasno. Oblast výdajů může komplikovat projednávaný nárůst mezd zdravotníků, na který bude muset nemocnice reagovat. Očekáváme však další snižování nákladů na materiál a další zefektivnění některých zdravotnických provozů. Pro rok 2019 tedy budeme plánovat lepší hospodářský výsledek než pro letošek. O kolik lepší, to uvidíme koncem roku 2018.

V poslední době se hodně mluví o kvalitě poskytování zdravotnických služeb. Jak je na tom kladenská nemocnice?
Během měsíce května naše nemocnice opět podstoupila externí hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb, ve kterém nejen uspěla a obhájila tak na další tři roky Certifikát kvality a bezpečí, ale stala se dokonce i absolutním vítězem projektu „Kvalitní a bezpečná nemocnice 2018“. Získání tohoto certifikátu je důkazem, že je naše nemocnice schopna se po všech stránkách o své pacienty postarat na odpovídající úrovni kvality a zajistit jim bezpečné prostředí.

Letos v květnu bylo přijato opatření na ochranu osobních údajů, jak se k tomu postavila kladenská nemocnice?
V souladu s platnou legislativou jsme přijali Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR. Naše nemocnice uchovává, zpracovává a chrání osobní údaje jak svých pacientů, tak i zaměstnanců. Naším cílem je nastavení funkčního systému ochrany osobních údajů, který bude co nejméně zatěžovat zdravotníky a současně naplní požadavky GDPR. Jsou to tedy především legislativní kroky, které běžný zaměstnanec či pacient zpravidla nezaznamená. Aktuální informace ohledně nového nařízení jsou dostupné na webových stránkách nemocnice.

Co nemocnici čeká v budoucnu?
Za pomoci evropských fondů i za vydatné pomoci kraje coby zakladatele je v plném proudu obnova zdravotnické techniky, která umožní zpřesnění a zrychlení diagnostiky a léčby. Téměř každé oddělení v nemocnici se již dočkalo obnovy alespoň části přístrojového vybavení a v tomto trendu chceme i nadále pokračovat.

Jak to vypadá s rekonstrukcí bloku C2 a plánujete i nějaké další stavby?
Její zahájení je na velmi dobré cestě. Díky této rekonstrukci vznikne moderní lůžkové oddělení a ambulance. V neposlední řadě jsou v procesu projektové práce na rekonstrukci objektu patologie a v následujících etapách pak budou následovat další bloky nemocnice včetně kuchyně a jídelny pro zaměstnance. V realizaci je i projekt rozšíření wi-fi signálu, který pacientům zajistí bezplatný přístup k internetu. Signálem tak bude pokryta převážná většina areálu. Stranou nezůstává ani program pro veřejnost, pro kterou pořádáme semináře a akce zaměřené na prevenci a zdraví.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...