Podobná šňůra aut by v budoucnu centrem Kladna jezdit neměla. (Ilustrační snímek)

Podobná šňůra aut by v budoucnu centrem Kladna jezdit neměla. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Kladno chce lepší vzduch. Pomoci má i zákaz kamionů v centru

  • 2
Kladno chce začít jednat se Středočeským krajem o omezení nákladní dopravy a dotacích na výměnu kotlů pro části města, které jsou zatíženy smogem. Radnice tak chce usilovat o lepší vzduch zejména pro čtvrť Švermov, která se dlouhodobě potýká se zvýšenými limity škodlivin v ovzduší.

Ve Švermově už přes rok platí omezení vjezdu kamionů těžších než 12 tun do Velvarské ulice. Aby se situace dál zlepšovala, chce město podle kladenského primátora Dana Jiránka, aby podobné omezení platilo i v ulici 28. října, která patří kraji.

"Chceme úplně vyloučit kamionovou a nákladní dopravu, protože tím trpí objekty i komunikace a není důvod, aby po takových silničkách jezdila polsko-německá tranzitní doprava," říká Jiránek.

Další jednání by se měla týkat dotací na výměnu kotlů na tuhá paliva. Ta funguje ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí například v Moravskoslezském kraji. O jejich zavedení by se měl pokusit i Středočeský kraj. Lokální vytápění je totiž hlavním znečišťovatelem ovzduší ve Švermově. Dotace by pak měly směřovat do všech míst se zhoršenou kvalitou vzduchu.

Vzduch je dnes lepší než před deseti lety

Podle Jiránka byly před deseti lety limity pro smog ve Švermově překročeny přibližně 130 dní ročně, maximum bylo 160 dní. V posledních letech znečištění kleslo na 80 až 90 dní za rok.

Měřicí stanice umístěná ve Švermově leží přímo u zástavby s mnoha lokálními topeništi, parkují tu auta, silnice je vzdálená jen sto metrů. Zároveň je v téměř nejnižším bodě města, kde se škodliviny "drží".

Problémy jsou také v centru Kladna, tady se však ovzduší za poslední dobu zlepšilo zhruba o třetinu.