Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kladnem se šíří zvěsti o přílivu Romů. Nic se dít nebude, říká město

  • 30
Obyvatelé Kladna se bojí přílivu tisíců Romů ze severních Čech. Městem se v posledních týdnech šíří zvěsti, že magistrát má pro ně stavět ubytovny. Radnice informace popírá a tvrdí, že jde o fámy. A chce, aby jejich autora odhalila policie.

"Dozvěděla jsem se to v samoobsluze. Říkali, že nepřizpůsobiví občané se ve velkých skupinách mají stěhovat do nově stavěné ubytovny tady v Rozdělově. To je nedaleko našeho bytového domu. Doslova mě polilo horko," popisuje jedna z místních obyvatelek.

Není jediná. Lidé mají obavu a ve strachu šíří informace dál.

"Jak bychom tohle zvládli, vždyť by i naše byty byly neprodejné. Hned jsem volala sestře do Švermova, že se možná budeme muset na čas nastěhovat k ní," pokračuje žena.

Vedení Kladna upozorňuje, že jde o nepravdivé zvěsti. Obrátilo se už na policii a chce potrestat neznámého šiřitele.

"Fámy, legendy a zaručené šokující zprávy lidi vždy fascinovaly. Vše má ale svou únosnou mez. Množství podivných dotazů, které v posledních dnech a týdnech přicházejí na magistrát města Kladna, již totiž začíná hraničit s hysterií," uvedl mluvčí kladenské radnice Vilém Frček.

Radnice tvrdí, že stavět nové ubytovny nehodlá a nemá ani informace o tom, že by v Kladně někdo výstavbu zamýšlel. Přesto se místní opakovaně dotazují, zda je pravda, že radnice na stavbu ubytoven dokonce získala peníze z Evropské unie.

"Vypadá to, že snad zvěsti o stěhování desítek či tisíců nepřizpůsobivých do Kladna někdo šíří úmyslně," míní primátor Dan Jiránek.

Opakuje se loňský scénář

Místní zřejmě vyvádí z míry i to, že v kladenské čtvrti Rozdělov se skutečně dva nové bytové domy staví. Ubytovny to ale podle magistrátu rozhodně nebudou.

"Dva bytové domy, které jsou nyní ve výstavbě, obsahují byty různých velikostí, a nemají tedy parametry ubytovny. Jaký bude účel domů, je plně v kompetenci majitele - soukromého investora, jenž staví na soukromém pozemku. Rada města už dříve přijala usnesení, že udělá vše, co je v mezích zákonů možné, aby zabránila vzniku dalších ubytoven ve městě," píše se ve stanovisku vedení města.

Podobné fámy se v některých středočeských městech šířily už loni na podzim, kdy se víc začalo mluvit o problémech kolem ubytoven. 

Týkalo se to třeba Benešova, Kolína, ale právě i Kladna. Žádný příval se však nekonal. Přesto třeba v Kolíně rozhodli o vydání stavební uzávěry pro nové ubytovny. Ve městě jich do loňska vzniklo několik desítek.