Primátor Kladna Dan Jiránek měl z obhájení svého křesla velikou radost.

Primátor Kladna Dan Jiránek měl z obhájení svého křesla velikou radost. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Kladenský primátor Jiránek obhájil post, jeho předchůdce Volf skončil třetí

  • 5
V největším středočeském městě Kladně už je dobojováno. Primátorské křeslo obhájil dosavadní šéf kladenského magistrátu Dan Jiránek z ODS. Jeho strana získala téměř 35 % hlasů. Na druhém místě skončili sociální demokraté s 22 procenty.

V Kladně se očekával nejnapínavější volební souboj. Proti sobě se totiž postavili občanskodemokratický primátor Dan Jiránek a jeho předchůdce Milan Volf, který z ODS vystoupil a založil si vlastní stranu Volba pro Kladno.

Jiránek ve volbách nakonec zvítězil, Volfova strana skončila dokonce až třetí za druhou ČSSD. Volba pro Kladno se musela spokojit s pouhými 18 procenty hlasů.

VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB V KLADNĚ

Staronový primátor je s výsledkem voleb víc než spokojený. Po vítězství své strany pocítil prý velkou úlevu. "Za současných podmínek, kdy v Kladně kandidovalo několik pravicových stran, je 34,67% hlasů nádherný výsledek," řekl Jiránek.

"Do koalice půjdeme s tím, kdo nám pomůže splnit maximum našich předvolebních slibů," doplnil. Jediná strana, se kterou vyloučil jakoukoli spolupráci, jsou komunisté.

Stát se tak nakonec může to, co už před volbami avizoval šéf místního sdružení ODS Vojtěch Munzar. Ten nevyloučil, že ODS je po volbách za určitých podmínek schopná uzavřít koalici s Volfovou stranou Volba pro Kladno.

Volba pro Kladno čekala lepší výsledek

Přitom je ale jasné, že Milan Volf měl vyšší ambice. Při čekání na volební výsledky seděl se zástupci své strany v jedné z kladenských restauraci, kde pekli divoké sele a chystali podle všeho velkou oslavu. Po vyhlášení výsledků bylo mezi přítomnými cítit mírné rozpaky.

Zklamaný bývalý primátor Kladna Milan Volf (vpravo) a Jaromír Jágr starší.

Zklamaný bývalý primátor Kladna Milan Volf (vpravo) a Jaromír Jágr starší.

Druhá skončila v Kladně ČSSD, která posbírala 22 procent hlasů. Sociálnědemokratický lídr Zdeněk Syblík iDNES.cz řekl, že čekal lepší výsledek. Přesto je víceméně spokojený.

"Letos v Kladně kandidovalo víc politických subjektů, takže ten náš výsledek není zas tak špatný. Dává nám alespoň větší prostor pro povolební vyjednávání," řekl Syblík.

Jednat je připraven se všemi stranami, které se do kladenského zastupitelstva dostaly. "Nejraději budu spolupracovat s tím, kdo nám nabídne nejlepší podmínky," dodal s úsměvem.

,