Model navrhované nové podoby Invalidovny s moderní přístavbou.

Model navrhované nové podoby Invalidovny s moderní přístavbou. | foto: Petr Hájek ARCHITEKTI / vize.com

Invalidovna ukáže, jak jsou památkáři moderní. Architekti museli ustoupit

  • 11
Do karlínské Invalidovny budou Pražané moci za pár let zajít na exkurzi nebo na koncert filharmoniků. Setkají se tam s původním Dientzenhoferovým barokem neokázale doplněným moderní přístavbou. Plánovaná proměna by měla být dokončena v roce 2027.

Proměnou Invalidovny se aktuálně zabývala vědecká rada generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ). Vyjádřila se ke způsobu, jakým autoři projektu umenšili objem plánovaných moderních přístaveb, které někteří odborníci kritizovali. 

„Rada uvítala další snížení obou přístaveb, které v nově předloženém návrhu nepřekračují ve svém nejvyšším bodě hřeben bočních křídel Invalidovny,“ popsala závěry zmíněného jednání vědecké rady NPÚ mluvčí památkářů Jana Hartmanová.

Jako „klíště“ na historické budově hodnotili loni někteří kritici návrhy architekta na doplnění budovy Invalidovny. Vadil jim objem nových prvků připojených k baroknímu objektu. „Dostavby jsou nyní pouze malou částí projektu, méně než poloviční oproti původnímu záměru. Došlo k jejich výrazné redukci,“ představil upravený plán jeho tvůrce, architekt Petr Hájek.

Experti na zmíněném jednání posuzovali také výběr vhodného materiálu pro řešení fasád přístaveb. Diskutovali o užití strukturovaného betonu a takzvaného lehaného skla. V tomto ohledu jasné rozhodnutí nepadlo.

„Vědecká rada žádnou z předkládaných variant neodmítla ani většinově nepreferovala. Nejvyšším počtem hlasů členů se přiklonila k názoru ponechat materiálové i výtvarné řešení na architektovi Petru Hájkovi,“ vysvětlila Jana Hartmanová. 

Výběr ještě není hotov, podle Hájka je to otázka měsíců. Náklady na rekonstrukci Invalidovny NPÚ odhaduje na 1,95 miliardy korun. Půjde o největší investiční akci památkového ústavu. Vedení instituce předpokládá, že se obnova uskuteční do roku 2027.

Na koncert i přednášku

Po dokončení stavebních úprav poslouží komplex jako sídlo památkářů, turisté ocení prohlídkové okruhy. Lidé budou moci do Invalidovny zajít například i na koncert Pražského filharmonického sboru. Špičkové těleso, které právě zažívá 86. sezonu, zde podle předpokladů najde novou adresu.

Památkáři ukázali podobu nové Invalidovny, zdobí ji dvě moderní přístavby

Vystoupení v plánovaném sále Invalidovny přitom nekolidují s vizí metropole na výstavbu koncertní haly na Vltavské. „Jde o problematiku, která spolu nesouvisí, sál v Invalidovně představuje komorní prostředí s kapacitou 80 až 90 lidí, s přístavky pro 100 až 110 diváků,“ zdůraznil Petr Hájek.

Naproti tomu na na levém břehu Vltavy u stanice metra Vltavská má vzniknout koncertní hala s kapacitou hlavního sálu 1 800 sedadel a s menším sálem, který pojme 700 lidí.

Projekt s názvem Vltavská filharmonie prošel přípravnou fází v podobě analýzy využitelnosti projektu. Realizaci odborníci předpokládají ve 30. letech současného století.

Prostory v Invalidovně budou multifunkční, kromě hudebních vystoupení je lze využít třeba též pro přednášky anebo konference.

„Formu moderní přístavby jsme zvolili jako deklaraci doby, ve které vznikla, a současně tím chceme ukázat, že památková péče může a chce pracovat s moderní architekturou,“ vysvětlila důvody projektu obnovy Invalidovny Naďa Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

Ranění vojáci a jejich rodiny

Národní památkový ústav převzal Invalidovnu, rekonstrukce potrvá 6 let

V areálu Invalidovny uskutečnili své výzkumy archeologové. „Provedli jsme řadu zjišťovacích sondáží se zajímavými nálezy. Objevili jsme v těchto místech nikdy nedokončené konstrukce pokračování křídla Invalidovny směrem k jihu,“ popsal průzkum Jaroslav Podliska, vedoucí pražského územního odborného pracoviště NPÚ. Zmíněná jižní strana směřuje k Vítkovu.

Záměr architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera z 30. let 18. století počítal s ubytováním čtyř tisíc válečných poškozenců s rodinami. Areál nikdy nebyl dostavěn v zamýšleném rozsahu, i tak náleží k největším barokním komplexům v Čechách.

Do roku 2014 patřila stavba ministerstvu obrany. Poté Invalidovna přešla pod patronaci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

V aukci měla být prodána za 637 milionů korun, kupec se však nenašel. Záměr prodeje ovšem vzbudil mezi odborníky vlnu nevole, památku se později podařilo převést do správy NPÚ.