Protřelou kapsářku poslal soud za mříže. Kradla i těhotná a s kočárkem

  • 54
Jednu z nejvýkonnějších pražských kapsářek Marcelu Kovácsovou poslal ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 5 na dva roky do věznice s ostrahou. Pětkrát trestaná recidivistka kradla i poté, co se jí narodilo dítě. S kočárkem objížděla podle spisu kavárny či obchodní centra. Okrádala hlavně ženy, brala jim kabelky a peněženky.

Kovácsová je v současnosti ve vazbě, čeká další dítě. Do jednací síně ji ve čtvrtek přivedla eskorta v těsné černé halence. Jako by obžalovaná žena chtěla, aby její těhotenství dobře vyniklo. Soudkyni řekla, že má termín porodu v polovině dubna. Dožadovala se také toho, aby ji přestal natáčet kameraman.

Šanci polepšit se měla Kovácsová už několikrát. Loni u jiného soudu slibovala, že se bude živit poctivě. Tehdy argumentovala tím, že se jí narodilo první dítě a má obavu, aby jí úřady syna neodebraly. Podstoupila i protidrogovou léčbu, aby se zbavila závislosti na heroinu. Nekrást ale vydržela jen několik měsíců. 

Podle obžaloby se k páchání trestné činnosti vrátila loni na konci září. Do ledna okradla v Praze nejméně třináct lidí, většinou žen. Odcizením kabelek, peněženek, platebních karet či mobilních telefonů způsobila v součtu škodu okolo 100 tisíc korun. 

Několik z těchto lidí navíc okradla poté, co dostala loni v prosinci u Obvodního soudu pro Prahu 8 trestním příkazem podmínku za jinou dřívější krádež. To jí nyní před soudem přihoršilo.

Potřebovala 14 tisíc na nájem, dávky nestačily

„Ke krádežím, jak jsou v obžalobě, se doznávám,“ řekla ve čtvrtek u soudu Kovácsová. „Proč jste tak rozsáhlou činnost páchala, dokonce i poté, co jste byla podmíněně odsouzena?,“ zeptala se jí soudkyně Jarmila Pavlátová. „V červenci mi najednou snížili veškeré dávky, nestačily mi peníze na nájem,“ vysvětlovala kapsářka. 

Od státu dostávala měsíčně přes 13 tisíc korun, za nájem prý měla platit 14,5 tisíce. „Vím, že mě to neomlouvá, ale kvůli tomu jsem zase začala páchat,“ hájila se Kovácsová.

Mezi okradenými jsou Češi i cizinci. Kapsářka se na ně zaměřovala v kavárnách, prodejnách rychlého občerstvení nebo v obchodních centrech. K odcizení kabelky či peněženky jí stačilo jen pár sekund. Většina obětí se shodla v tom, že si vůbec ničeho nevšimla. Nic často nezpozorovali ani lidé, kteří s okradenými seděli u jednoho stolu, například při obchodní schůzce.

Jen několik poškozených při výpovědi na policii uvedlo, že krátce před zmizením svých věcí zaregistrovalo ve své blízkosti ženu s kočárkem. Ta jim však nijak podezřelá nepřipadala. Kovácsovou usvědčily až kamerové záznamy.

Pár sekund a peněženka je pryč. Kapsářka Kovácsová v akci (14. 6. 2017):

Z karet kupovala jízdenky, prodávala je za půlku

Odcizené kabelky a peněženky zlodějka na toaletě prohledala. Nechala si peníze, cennosti či platební karty. S těmi pak zkoušela vybírat hotovost z bankomatů nebo je používala v automatech při koupi jízdenek. Lístky na MHD podle své kamarádky prodávala Vietnamcům za poloviční cenu.

Soud nakonec trest pro Kovácsovou rozdělil. Za krádeže, kterých se dopustila do loňského prosince, než byla odsouzena trestním příkazem, dostala souhrnně osmnáctiměsíční podmínku. 

Za druhou část krádeží, které spáchala už jako odsouzená, má jít na dva roky do věznice s ostrahou. Kovácsová si ponechala lhůtu na odvolání, rozsudek tak zatím není pravomocný.

Trest se ale může kapsářce ještě zvýšit. Obvodní soud pro Prahu 2 totiž už rok projednává jinou sérii jejích krádeží, při kterých způsobila škodu za víc než půl milionu korun. Spolu s jednou z kabelek totiž ukradla podle obžaloby i drahý lék (více v tomto článku).