VIDEO: Advent nahrává kapsářům, lidé jim sami otevírají tašky i kabelky

  • 74
Centrum Prahy dlouhodobě láká kapsáře, oblíbené je u nich zejména období adventu. Lidé jim jejich „práci“ navíc usnadňují svojí nepozorností, nebo nezajištěnými taškami. Kapsářům se dokonce vyplatí platit vstupné ve Zlaté uličce na Pražském hradě.

Stačí se jen projít po Karlově mostě a na spočítání lidí, kteří dávají zlodějům všanc svoje věci v kapsách či otevřených kabelkách, nebudou stačit ani prsty na obou rukách. 

Jak říká při pohledu na procházející davy lidí na nejnavštěvovanějším mostě v Praze šéf takzvaného Kapsa týmu Radek Mudroch: „Jít dneska do města s tím, že mně se nic nemůže stát, je ta nejlepší cesta k tomu, aby vás někdo opravdu okradl.“

Prevence proti kapsářům je přitom poměrně jednoduchá. Třeba v místech, kde se pohybuje velké množství lidí a tlačí se doslova hlava na hlavě, nenosit batoh na zádech. Obzvlášť v době, kdy se víc než svým věcem věnujeme sledování a focení památek v okolí. Stejně tak je i hazard nošení mobilních telefonů v zadních kapsách kalhot. Právě na to kapsáři čekají.

Takovým místem, kde se často krade,  je například Křížovnické náměstí a k němu přilehlý Karlův most. 

“To že se tady na vás někdo tlačí, vám nepřijde nikterak divné. Když se na vás začne “lepit” někdo, kdo k vám nepatří, tak bych rozhodně zpozorněl. Obzvlášť, když k tomu ani není důvod, třeba když je kolem vás dost místa,” radí kriminalista Radek Mudroch a dodává, že nejlepší je na takovýchto místech nosit batohy na hrudi, díky čemuž je máme stále na očích a kapsáře tím rozhodně odradíme.

Rozhodně se nevyplácí ani spoléhat na to, že kam se musí platit vstup či vystát dlouhá fronta, tam nejsou kapsáři. Jedním takovým příkladem je Pražský hrad. I když bezpečnostní kontroly snížily počet kapesních krádeží, stále tam lidé přichází o své věci. Kapsáři totiž dobře vědí, že tam policisté jsou hlavně kvůli teroristům. Když se jim nechce stát ve frontě, přesunou se jinam.

Lákavá je třeba Zlatá ulička. “Neváhají ani utratit nemalé peníze za vstupné, protože krádeží si většinou vydělají mnohonásobně víc, než museli investovat do vstupenky,” vysvětluje Radek Mudroch, šéf pražského Kapsa týmu.

I když kapsáři okrádají turisty v ulicích hlavního města každý den, právě teď v době adventu bychom měli být ještě více opatrní. Právě teď je období, kdy se víc než svým věcem věnujeme vánočnímu dění kolem nás.

Počet okradených v Praze před Vánocemi stoupá, po Novém roce kapsáři poleví.

, iDNES.tv