Kapitán pražské výletní lodě prodával kokain, Vltavu brázdil zdrogovaný

  • 27
Na vltavské lodi Bastei, která v Praze vozí výletníky, byly k dostání drogy. Kokain, marihuanu či pervitin prodával přímo na svém můstku sedmatřicetiletý kapitán plavidla. Policie zadržela i jeho čtyřicetiletého dodavatele, rovněž čilého obchodníka s narkotiky.

Policisté na případu pracovali od loňského prosince. Muže, který lodníkovi drogu dodával, v květnu náhodou natočila hlídka na Václavském náměstí, když přebíral zboží od svého zdroje. Ten přitáhl pozornost policistů tím, že zaparkoval své BMW na místě vyhrazeném policii.

Policisté chtěli s řidičem přestupek vyřešit. Jak se ukázalo, čtyřicetiletý překupník od něj právě nakupoval dvacet gramů kokainu. Přítomnost mužů v uniformě je neznervóznila. „Svědčí to o poměrně značné drzosti obou. Přestože zaznamenali policisty, obchod s drogou dokončili,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Devětatřicetiletého řidiče vyšetřovatel už tehdy obvinil z obchodování s drogami. Překupník mohl zásobovat lodníka až do půlky léta. Kapitán nabízel zákazníkům nejen kokain, ale i marihuanu a dokázal sehnat i pervitin, který i sám užíval. Drogy skladoval přímo na kapitánském můstku.

Když si kriminalisté v neděli 4. srpna pro kapitána došli, našli v kajutě zhruba třicet gramů drog. Jakmile zásoby lodníkovi docházely, rychle nakoupil nové.

Vyšetřovatelé měli podezření, že i loď řídil pod vlivem drog. „Požádali jsme ho o vzorek krve, což odmítl. Při výslechu ale uvedl, že práce na lodi je náročná a že si musí něco vzít, aby to vydržel,“ sdělil iDNES.cz kriminalista Milan Sojka z protidrogového oddělení.

Lodník i jeho dodavatel jsou obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. „Hrozí jim pět let odnětí svobody,“ uvedl policejní mluvčí Hulan.

Drogy prodával, ačkoli byl úspěšný v podnikání

Detektivové během několikaměsíčního prošetřování zadokumentovali desítky prodejů možná až stovek gramů kokainu, muži si tak mohli vydělat stovky tisíc, možná až miliony korun.

„Paradoxem je, že hlavně čtyřicetiletý dodavatel takovýto přivýdělek neměl zapotřebí, neboť jeho hlavním činností je podnikání, ve kterém je velice úspěšný,“ poznamenal Hulan.

I v obchodech s drogami byl přitom velmi čilý. Kokain dodával nejen velkoodběratelům, ale každému, kdo měl zájem. „Bylo mu jedno, zda se zájemce o drogu ozval ve chvíli, kdy byl v práci, nebo doma. V takovém případě bez problémů vyrazil vyvenčit psíka,“ dodal Hulan.

,