Budova Main Point v Karlíně, sídlo pojišťovny Kooperativa

Budova Main Point v Karlíně, sídlo pojišťovny Kooperativa | foto:  Michal Šula, MAFRA

Nejlepší dům světa ukáže svou hravou duši lidem u kávy

  • 17
Oblá budova Main Point v Karlíně, kterou před čtvrt rokem komise ve francouzském Cannes prohlásila za nejlepší kancelářskou budovu planety, nezůstane otevřená pouze úředníkům. Přístupná bude díky kavárně i veřejnosti.

V těchto dnech se sice do kanceláří nastěhovalo 1 200 úředníků, ale v prvním patře vznikla kavárna a dokonce galerie. Atraktivní pohled do vnitřního atria si tak může užít každý od kavárenského stolku. A oválná fasáda připomínající žertovně poskládané pastelky za to skutečně stojí. "Lidé mohou přijít hlavním vchodem kolem recepce a po spirálovém schodišti nahoru," láká mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa. Právě tato společnost v supermoderní stavbě na Rohanském nábřeží nedávno nalezla útočiště.

"Na kavárnu navíc navazuje oblý prostor galerie, která obsahuje sbírku zejména českého umění," popisuje Káňa. Na stěnách tak visí Mánesovy či Alšovy obrazy i starší kousky. Ovšem společnost se zatím nerozhodla, zda galerii otevře návštěvníkům zvenčí pravidelně. "Určitě budeme pořádat různé vernisáže a teprve uvidíme, jaký tu nastavit denní provoz. Jsme tu přeci jenom chvilku," říká mluvčí, ale připouští, že uvažují o tom, že galerii otevřou veřejnosti alespoň na část dne.

Ostatní patra slouží výhradně pro kanceláře a zasedací místnosti. Díky tomu, že budova přesně kopíruje oválný tvar, je všude dostatek světla a prostor mnohdy ani nedělí příčky, ale pouze závěsy.

V nejvyšším patře pak sídlí vedení společnosti v čele s generálním ředitelem Martinem Divišem. Milovník aeroplánů má v prostorné kanceláři dokonce stůl vyrobený z části letadla. Výstup na střešní terasu po schodech, které zároveň suplují malou knihovnu, je samozřejmostí.