ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Od září pojede pražská MHD častěji. Dveře budou opět jen na tlačítko

  • 49
Provoz městské hromadné dopravy v Praze se po prázdninách vrátil k téměř plnému provozu, který panoval před koronavirem. Od víkendu začalo metro i tramvaje jezdit se zkrácenými intervaly, autobusy provoz posílí až ve středu. Nově se také ruší centrální otevírání dveří při vstupu do tramvaje a autobusu.

Od 28. srpna platí poprázdninové jízdní řády u metra a tramvají.

Na linky metra se ráno vrátily nejkratší intervaly. Na lince A to bude 150 sekund, na trase B potom 140 sekund a 115 sekund na lince C.   

Tramvaje jedou ve špičkách každých osm minut a páteřní linky číslo 9, 17 a 22 každé čtyři minuty.  Denní provoz tramvají ukončen přibližně mezi 23.30 a 0.15 hodin. Noční provoz tramvají je zahájen přibližně od půlnoci s intervalem 30 minut.

Povinnosti spojené s dodržováním hygienických pravidel proti covidu se nemění. Jedinou novinkou je konec centrálního otevírání dveří u tramvají a autobusů od 1. září, v metru zatím zůstává opatření v platnosti. Dopravní podnik to zdůvodňuje tím, že v chladnějším počasí nebude ze souprav tolik unikat teplo.  U metra automatické otevírání zůstává.

Opatření o centrálním otevírání dveří u metra a tramvají podnik zavedl loni v březnu. V červnu je pak zrušil, ale v září opět znovuzavedl.

U páteřních městských autobusových linek se od středy ranní intervaly zkrátí na šest minut, respektive pět minut u nejvytíženějších spojů.

Vzhledem ke stále nízkému počtu turistů prozatím nebude posilován noční provoz tramvají a autobusů o víkendech a svátcích, a v platnosti zůstává i mírné omezení autobusové linky 119 na letiště Václava Havla.

Ve Středočeském kraji budou od středy opět jezdit školní spoje a většina posledních večerních spojů příměstských autobusů. Obnoven bude provoz večerních vlaků na páteřních linkách S po 21:00 a spěšných vlaků na lince R41 z Prahy do Kolína. Nadále však nepojedou víkendové noční vlaky v asi 02:30 z Prahy do středních Čech a spěšné vlaky linky R49, vyjma vlaků v trase Praha – Tábor. Z rozhodnutí vedení Středočeského kraje zůstane nadále částečně omezen provoz vybraných příměstských a regionálních autobusových linek.

,