Diskuze

Praha zdražuje MHD. Jízdenky na jednu cestu zdraží od srpna o čtvrtinu

Pražští radní dopoledne schválili zdražení jednorázových jízdenek v pražské integrované dopravě (PID), které navrhl Středočeský kraj. V Praze zdraží od 1. srpna jízdenka MHD na 30 minut z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 Kč. Zdraží i SMS jízdenky. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J24a10n 58J79o83r17d48a89n

17. 7. 2021 12:54

Proc stoji SMS jizdenka 42kc a ne 40kc??

0 0
možnosti

Zdražení v rámci PID o 25% není nic jiného než ZLODĚJNA Rv

1 0
možnosti

Koukal jsi se na ceny jizdneho v ostatnich velkych mestech?

0 0
možnosti

Kapku zavádějící článek. Praha zdražuje jen jízdenky. Středočeský kraj zdražuje jízdenky i kupóny. A to pekelně. Prý covid, ale je za tím antisociální bezohlednost TOP-09 - (prý zrušené) šlechty a STAN - starostů (asi nové šlechty).

Co vím, jako Středočech musíte mít legitku kraje. Což je ročně nově třeba 12000,-. Ta vás veze jen na okraj Prahy. Po Praze musíte mít legitku Prahy, 3650,-.

Nechápu pásma 0 a B - periferie Prahy? Máte je v ceně jak Středočeského, tak Pražského kupónu. Tedy, Středočech je platí 2x? Za to, že smí projet z Kotěhůlek na Hlaváč?

Jak je to s vlaky? Patrně s nějakým zvýhodněním najdete levnější jízdné ČD, než je vyděračský roční kupón primárně pro autobusy.

U Středočechů je rozdíl ceny jízdenek a kupónů malý, v Praze velký.

Krajská jízdenka platí i v Praze, krajský kupón ne. Zdražuje se proto v Praze, aby si Středočech kupoval jízdenky a nekafral, že pražské jsou levnější. Opravdu, pádný důvod. S ohledem na to, že krajská jízdenka nahrazuje dva kupóny, je možná jízda Středočechů na jízdenky levnější, než na kupóny. Tak teď se šlechta z PID postarala, aby se to prodražilo.

Co je na heslu "PID" pro cestující jednotného? Pořád musí pracně platit za překonání železné opony mezi Prahou a krajem. Rv

(A jsou zde jen standardní kupóny. Čekám, že šlechta PID zvedla cenu i jízdného pro studenty a děti. Jen to iDNES tady nemá.)

1 1
možnosti

O kolik je benzín levnější, než tyhle PID šarády? O 50%? Pražské kolony tvořené ROPIDem a IDSKáčkem teď dávají smysl. Rv:-P

Pokud to má zachránit 3650,- kupón, je to málo. Tady by Praha měla nasadit bezplatnou MHD. Hlavně pro Středočechy. R^

0 1
možnosti

Základní problém Prahy, Středočeši. Většina to bere autem centrem Prahy. Řešení to má v dopravním sytému, kdy se pražská MHD roztáhne přes Středočeský kraj.

Vycházíme tady u MHD z cen, co udává DPP a jde o peníze Prahy. Vedle toho existuje SID, kde se točí podobné peníze Středočechů.

Nabízí se úvaha, zda okrádají Pražané Středočechy, či je to naopak? Případně, zda Pražané neplatí dopravu Středočechům? Našel jsem kauzu, kdy se DPP rozhodl získat peníze i ze Středočeského kraje a v rámci "řádného hospodáře" s klidem utrácí peníze Pražanů ve StčK, aby mu takový kousek vyšel.

(S ohledem na kolony, smog a veřejný zájem Prahy na dotacích do MHD, by dotování problémových Středočechů Prahou nakonec i smysl mělo, stejně jako PID přes celý StčK.)

0 0
možnosti

Koukám na melu s Rathem. (Zkuste mi to okomentovat, co z toho platí?)

ROPID (s Mráčkem) zavedl 150 příměstských linek. Dvořák (ředitel DPP, dnes ČT) 2010 prohlašoval, že DPP chce převzít 150 středočeských linek a vystrnadit stávající dopravce. Efekt by byl takový, že by DPP dosáhl na dotace Prahy i StčK a jeho ekonomika by expandovala. Nájezd pražské dopravní mafie měl pod palcem Březina (ČSSD).

Mráček odešel se zlou z ROPIDu a stal se poradcem středočeského hejtmana Ratha (ČSSD). Do toho přišly Kalouskovy škrty a Rath hledal úspory v dopravě StčK. Jeho snahu ROPID sabotoval. Rath chtěl třeba zrušit duplicitní "pražské linky" obcím, které mají vlak. Ale autobus stavil na návsi, zatímco vlak byl kilometr od vesnice. (Shodný problém, jako drahé metro a paralelně s ním tramvaje, co mu kradou cíleně cestující. Výkaz na proplacení "veřejné služby" el uvádí proježděné kilometry. Účelový byznys DPP s rozkrádáním veřejných prostředků.)

Rath oplátkou vykopal PID a ROPID ze StčK, že je to jen účelová pražská předražená zlodějna a černá díra na peníze. StčK nemá přehled, za co má platit ROPIDu tak předraženou dopravu? Jen tunel na veřejné peníze.

Rath rozjel nasmlouvání levnějších dopravců přímo krajem. ROPID mu k tomu vzkazoval, že dopravci StčK nebudou smět využívat zastávky MHD v Praze. A také, že jízdenky Středočechů nebudou platit v Praze. (Ony snad dnes platí?)

To byl první a poslední vážný pokus, jak zefektivnit "pražskou dopravu" - černou díru na naše peníze. Vyházet ROPID s celým PID na dlažbu. Rv

0 0
možnosti

Dělá se trať přes Vršovice. Nové mosty za plného provozu. Prostě PID. Masakr. Bohdalec je opět slepá ulice. Řidiči do toho nevěřícně vjíždí a pracně to otáčí. Masakr.

Jižní spojka stojí. Rozkopané Nákladové nádraží stojí. Průběžná rozkopaná a stojí. Do toho mě minul 100 zfetovaný řidič 135, co to musí objet Kooh-i-noorkou a trhá mu to žíly.

Nechtěl by za to někdo zaplatit macatý poplatek PID? ;-D

(Jak je to s Bohdalcem na Spořilově? Stále rozkopáno?)

0 1
možnosti

Bude z toho zase neco mit pan Rittig?

0 0
možnosti

Upřimně, už bylo na čase. Nejlevnější jízdné si nemůžeme dovolit, podívejte se do jiných, menších měst, roční kupon prostě nemůže stát 3650 Kč, tyhle časy jsou pryč, pokud je v zájmu Prahy udržet špičkovou MHD.

0 2
možnosti

Přitom ten článek není složitý ani dlouhý. ;-)

2 0
možnosti

V Praze jede arogantní šikana proti jízdnému "zdarma". (Zaměstnanci DPP včetně rodinných příslušníků a seniorů DPP přitom jezdí po Praze za hubičku. Zaměstnanecký bonus posvěcený odbory. Ale řvát o potřebě platiti jízdné druhými tady umí.) Děti a senioři jezdí zdarma, ale jen když mají průkazku PID, poplatek a registraci.

Vždy mě vytáčí, když mi rodina s dětmi vyrazí na výlet do Prahy, jaké prach tady děti musí protáčet za jízdné - protože mimopražský nulovou průkazku PID nemá.

Hyenismus, jak Praha škube návštěvníky. Když se tedy došlo k poznání, že senioři by nulový průkaz PID mít nemusely, kde jsou děti do 15 let? Ty budeme dál oškubávat? (Jako děcko jsem měl průkazku až od střední. Na ZŠ mi byla k ničemu. I dítě z Prahy, pokud vstoupí do MHD, má platit.)

0 5
možnosti

Výlet do Prahy je holt nějaký výdaj, no. Podívejte se na Londýn.

I mimopražské dítě může jezdit zdarma, resp. s kartou za 20 Kč.

1 1
možnosti

Důvodem je, že zdražuje Středočeský kraj, Praha zdražit nechtěla. Navrhla to středočeská koalice STAN, ODS a Pirátů s TOP-09. Opoziční ANO tvrdí, že Středočeši ještě víc přejdou na auta a o to víc se položí doprava v Praze. (Tady plašil jen Šubrt za ROPID, že shodné zdražení musí potkat i Prahu a hlavně zrušení 3650,-.)

Roční jízdné v Praze 3650,- mělo být kdysi vzorem pro celé Česko. Jak dostat řidiče do MHD. Ale dopravní podniky to všude v Česku bojkotovaly, jako hloupé nápady Krndy.

Jinak se Pražané po sametu rozprchli po okolí Prahy a toto jsou důsledky. Historicky Praha bere větší díl z RUD na obyvatele, nejméně bere Středočeský kraj. Praha má na MHD. Středočeši ne. Už proběhlo oškubání velkých měst v RUD ve prospěch malých měst, především středočeských. Stále to nestačí.

Paradox, Středočeši prosadí zdražení jízdného v centru Prahy, které se jich absolutně netýká. Jde jen o to, že by byl nepoměr "drahého jízdného" mimo Prahu a v Praze.

I když, když vidím za jak směšné částky se dováží lidi do Prahy z dalekého okolí Prahy v rámci PID... Preference, jak dopravovat Středočechy lacino za prací do Prahy je dost okatá. Navíc pojem "integrace PID". Sleduji tady na periferii, jak mohutně narůstají příměstské linky a linky v Praze se proškrtávají. Tady probíhá dlouhodobě změna v neprospěch Pražanů a ve prospěch Středočechů. Toto je jen perlička. Rv

(Fakt je, že jde o spojené nádoby. Doprava a kolony v Praze budou z velké části o Středočeších.)

0 3
možnosti

Beru zpět, že Středočeši jezdí levně. Soudil jsem podle jízdenek. Koukl jsem na středočeské kupóny v PID. Jezdit z kraje denně do Prahy je jen pro hodně bohaté. Rv

Osobně bych to řešil autem. Ani ve snu by mě nenapadlo přemýšlet, kde za MHD utratit třeba 15 tis. za předplatné. Rv

0 0
možnosti

Včera jsem jedl před zastávkou před nákupním centrem ve Štěrboholech. Skupinka lidí čekala na autobus. 15 minut nic. Pak se sem nahrnulo snad 5 autobusů současně. Mj. normální městské linky. Do zastávek se nevešly. Pak zase hodinu žádná MHD...

Proč? Takto to funguje všude v Praze. Je to tady relativně nově nastaveno. Proč nedojede průběžně jeden autobus za 5 minut? Šubrt za ROPID tvrdí, že to není jednoduché plánovat... Ale on je to očividně v Praze účel. Cestující MHD dusit nesmyslným čekáním. Rv

0 4
možnosti

Jestli se mi stane 3x do roka, ze spoj prijede se zpozdenim nebo vynecha, tak je to moc.

0 2
možnosti
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...