VIDEO: Zatáčku lemují kusy aut po častých nehodách, konečně ji předělávají

  • 12
Zhruba o deset metrů posunou během několika měsíců dělníci takzvanou Jiřickou zatáčku na silnici druhé třídy mezi Benátkami nad Jizerou a Jiřicemi na hranicích Mladoboleslavska a Nymburska. Ta dlouhodobě patří k nejnebezpečnějším v Česku. Jen za posledních pět let se tam stalo 45 evidovaných nehod a rozhodně nešlo jen o plechy.

Navíc je známo, že karambolů se v zatáčce odehrálo více, ale řadu z nich řidiči ani policistům nehlásili. V minulosti tam při nehodách také umírali lidé.

Podle Miroslava Kunta, vedoucího projektového týmu, který stavbu realizuje, se především zlepší technické parametry.

„Dojde k napravení toho, že současné dva oblouky nemají správné sklonové ani směrové parametry. Nově bude mít zatáčka rádius 300 metrů a dostředný sklon 2,5 procenta,“ vysvětluje Kunt s tím, že průjezd vozidel zatáčkou už bude plynulý.

12. ledna 2018

Díky tomu bude možné i v těchto místech zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na 80 kilometrů v hodině. V současné době mají řidiči nařízeno projíždět maximálně padesátkou.

V první fázi bude vybudována nová pravá strana vozovky. Jakmile bude kompletně hotová, silničáři na ni převedou dopravu a budou pokračovat s výstavbou druhé strany.

Následně bude možné zdemolovat současnou vozovku, po které se nyní ještě jezdí. Stavba probíhá za plného provozu. Dopravu řídí semafory. V případě dopravní špičky nastupují regulovčíci.

„Předpokládáme ukončení stavby do konce srpna letošního roku,“ uvedla mluvčí Krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. Celá stavba přijde na více než 12 milionů korun.

Nebezpečná zatáčka u Jiřic

Nebezpečná zatáčka u Jiřic

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, iDNES.tv