Dílo výtvarníka Jiřího Davida na smíchovské náplavce. (7. července 2021)

Dílo výtvarníka Jiřího Davida na smíchovské náplavce. (7. července 2021) | foto: ČTK

Buď všichni, a nebo nikdo. Na náplavce instalovali dílo výtvarníka Davida

  • 7
Jiří David je známý český umělec a výtvarník. Ve středu na smíchovské náplavce organizátoři v rámci festivalu Sculpture Line odkryli jeho nové dílo. Umělec ho vytvořil z polystyrenu, skla a recyklovaných materiálů. Náplavku bude dílo zdobit minimálně jeden měsíc.

Instalace z polystyrenu, skla má rozměry 3,5 krát 5,5 metru a je k vidění kamenné stěně náplavky.

„Pro Sculpture Line není úplně typické, aby přímo pro něj umělci vytvářeli svoje skulptury, ale už loni pro festival Martin Steinert dělal loď na Smetanově nábřeží,“ připomněl Ondřej Škarka, organizátor festivalu.

Festival Sculpture line v minulých letech

Sculpture Line na veřejných prostranstvích mnoha českých měst a obcí od 15. června postupně představuje na 90 děl padesátky sochařů z Česka i zahraničí. Festival vznikl před sedmi lety a chce přiblížit současné umění všem bez rozdílu a napomoci socializovat veřejný prostor.

Davidův 3D objekt podle autora nastoluje otázku jestli je možné v současné době souběžně sdílet realitu, která nás obklopuje. „Objekt by na náplavce měl zůstat přibližně měsíc s možností prodloužení, pokud ho někdo nezničí,“ řekl Jiří David. Autor se několikahodinové instalace díla osobně zúčastnil.

Výtvarník Jiří David při instalaci svého díla

Na hlavní dílo autora se stále hledá místo

Hlavním Davidovým dílem pro letošní Sculpture Line měla být instalace s pracovním názvem Kontejner umístěná na Malostranském náměstí. Tam její umístění úřady nepovolily, nové místo nyní pořadatelé festivalu hledají.

Sculpture Line se v loňském roce prostřednictvím 83 instalací a 48 předních umělců rozšířil do 15 států a 41 měst po třech kontinentech.V uplynulých ročnících festivalu zaujala v Praze například socha Jiřího Davida Revoluce vytvořená z 80 000 klíčů, která byla nainstalována v zámeckém parku v Mikulově.

David, který působil jako vedoucí pedagog ateliérů na AVU i UMPRUM, je jednou z klíčových postav utvářející postmodernu nejen v českém umění v druhé polovině osmdesátých let minulého století. Má za sebou přes 80 samostatných výstav po celém světě.

,