Při záchraně dětí jsme udělali maximum, odmítá kritiku ředitel areálu Lhota

  • 646
Provozovatelé středočeského jezera Lhota u Staré Boleslavi odmítají kritiku veřejnosti, že podcenili záchranu dvou nezletilých chlapců, kteří se ve čtvrtek podvečer v jezeře utopili. Podle ředitele areálu mohou za komplikovanou záchranou matky dětí, které všem oznamovaly, že se děti ztratily v lese. Případ také řeší policie.

Na provozovatele areálu Lhota se po utonutí dvou sedmiletých chlapců snesla kritika veřejnosti, že pátrání po dětech podcenili a nekonali dostatečně rychle. Záchranné složky se na místo dostavily až hodinu poté, co matky začaly své děti hledat.

„Kolem třetí k nám došla paní a na mobilu nám ukazovala děti, které se jí ztratily. Náš personál neumí vietnamsky, ale rozhlasem jsme vyhlásili, že jsou v okolí dvě ztracené děti,“ řekl v pátek ředitel areálu Robert Nedvěd.

Personál se podle jeho slov vydal hledat děti pěšky nejen v areálu, ale také okolo jezera, které několikrát obešli. Podle Nedvěda byl hlavní problém v tom, že matky personálu neukázaly, kde byly děti naposledy a že mohly být ve vodě. Proto prohledávali jen okolí a do vody se nedívali.

„Dostali jsme informaci, že se děti ztratily, ne že jsou ve vodě. Matky neukazovaly na vodu, ale myslely si, že děti jsou někde v okolí,“ popsal ředitel areálu a dodal, že je mu divné, že deset Vietnamců si nedokáže děti uhlídat.

Zvrat nastal až ve chvíli, když asi po dvaceti minutách všimla jedna z matek dětských kruhů na břehu. V tu chvíli personál kontaktoval policii a záchranné složky.

Děti se u jezera ztrácejí často

Podle svědků události lidé chtěli usnadnit pátrání tím, že požádali místní pracovnici, aby rozhlasem vyhnala lidi z vody, ta to ale odmítla. Podle ředitele to pochybení nebylo.

„Stává se alespoň jednou týdně, že se zde nějaké dítě ztratí, obvykle se do deseti minut najde. Není možné, aby se lidi vyháněli z vody pokaždé, když se někdo ztratí, Myslím, že jsme udělali maximum toho, co jsme dělat mohli,“ dodal Nedvěd s tím, že se personál navíc snažil maminku dětí uklidnit.

Koupání v jezeře je na vlastní nebezpečí, takže zde podle Nedvěda nemusí být plavčík. Přesto je na místě údajně několik lidí, kteří pomáhají se zabezpečováním provozu.

2. srpna 2018

V současné době policie událost vyšetřuje a u utonulých byla nařízena soudní pitva.

„Příčina a okolnosti neštěstí jsou předmětem policejního vyšetřování. Zjišťujeme, zda nedošlo k porušení bezpečnosti předpisů, nebo protiprávnímu jednání, nebo zda za smrtí dětí nestojí třetí osoba,“ dodala policejní mluvčí Lucie Nováková.

,