Žižkovský squat opakovaně podpalují bezdomovci, místní se jich bojí

  • 9
Do vybydleného objektu v ulici Jeseniova v Praze 3 jezdí hasiči pravidelně. Do domu se nastěhovalo několik desítek bezdomovců, kteří kvůli nedbalosti často zapříčiní požár. Podle místních by stačilo, kdyby majitel zajistil pozemek. Ten však říká, že to není možné.

V objektu na úpatí Parukářky v Jeseniově ulici číslo 36 se prý pohybuje až padesát lidí bez domova.  

„Jsme neustále vystaveni hluku, zápachu, křiku hádajících se osob a v poslední době několika požárům,“ řekl iDNES.cz místopředseda vlastníků bytových jednotek Rezidence Jeseniova Tomáš Nesvorný. Zároveň dodává, že by přitom stačilo, aby majitel nechal dům zajistit.

Zvýšený počet výjezdů do této ulice zaregistrovali také pražští hasiči, kteří v objektu naposledy zasahovali 30. září. Jednalo se o požár odpadu a hasiči museli z objektu evakuovat deset lidí. 

„V roce 2017 jsme tady zasahovali třikrát. Vždy se jednalo o požár odpadu. Příčinou bylo ve všech případech neprokázané zavinění neznámé osoby,“ potvrdil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Vlastník objektu, firma WH Estate, byla už radnicí na situaci několikrát upozorněna a bude muset zajistit deratizaci a lepší zabezpečení.

„Odbor výstavby a odbor životního prostřední Praha 3 vede s majitelem několik správních řízení. Požádala jsem Městskou policii i Policii ČR o součinnost a prověřování, zda se v objektu nezdržují celostátně hledané osoby,“ uvedla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. 

Podle jednatele developerské firmy WH Estate Jakuba Špetláka, se firma snaží situaci řešit, ale naprosté zamezení do objektu nejsou schopni zajistit a z toho důvodu podali trestní oznámení.

„Na místo jezdí každý den patrola bezpečnostní agentury, po celou dobu provádíme opatření zamezující vniknutí a pohybu uvnitř budov, provádíme úklid areálu, v brzké době proběhne v součinnosti s městskou částí deratizace,“ vysvětlil Špetlák. 

Dodal také, že společně s radnicí objekt nabídli složkám integrovaného záchranného systému pro uspořádání cvičení psovodů.

Zatím to vypadá, že se místní budou muset s bezdomovci v sousedství ještě chvíli smířit. Developer se snaží získat povolení na stavbu už čtvrtým rokem a práce momentálně brzdí posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). 

„Uvedený stav, kdy jsme po 4 roky přes naši snahu nezískali potřebná povolení, a to z důvodu pro nás stěží pochopitelných kroků bránících realizaci projektu, způsobuje vznik dalších zbytečných nákladů. Platíme tedy, abychom naplnili na nás kladené požadavky zajistit stávající budovy, o kterých všichni vědí, že nemají žádné budoucí využití,“ dodal Špetlák.

Než dům získal nového vlastníka, patřil Českému rozhlasu. Nyní se na jeho místě počítá s výstavbou bytové rezidence se 181 byty a 227 místy pro parkování. 

Proti tomu se postavili místní obyvatelé, kterým se nelíbilo, že by budova svou výškou přesahovala úroveň sousedních domů a horizont parku Parukářka. Návrh budovy byl proto developerem upraven.