ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Jermanová původně podala trestní oznámení i na záchranářku, přiznal kraj

  • 57
Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová podala trestní oznámení v kauze nedostatku ochranných pomůcek i přímo na záchranářku, která na problém přímo upozornila. Vyplývá to z krajem zveřejněného textu oznámení, na který upozornily Seznam Zprávy.

Ještě minulý týden přitom hejtmanka tvrdila, že záchranářka Veronika Brožová je obětí politických her a že by byla i ochotna podepsat petici na její podporu, kterou vytvořili Piráti.

„Nejsem člověk, který řeší věci podáváním trestních oznámení, a rozhodně ne na člověka, který řekl svůj názor,“ podotkla také Jermanová.

Ve zveřejněném trestním oznámení z 19. března se ovšem přímo o Veronice Brožové a o vydavatelství regionálních novin jako původcích nepravdivých informací.

„Rozšířili nepravdivou poplašnou zprávu, která je způsobilá vyvolat nebezpečí vážného ohrožení alespoň části obyvatel Středočeského kraje, případně též ostatních regionů České republiky,“ napsala policii hejtmanka.

Oznámení hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové Obvodnímu...
Oznámení hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové Obvodnímu...

Kraj ovšem na webu kromě trestního oznámení zveřejnil i následný dopis, který poslala Jermanová policii 18. května. 

V něm už hejtmanka píše, že záchranářka Brožová byla „zneužita pro uměle vytvořenou a senzacechtivou mediální kampaň“ a žádá policii, ať dál prověřuje už jen roli regionálních novin.

Dopis hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové Krajskému...

Policie nakonec minulý pátek oznámení odložila zcela.

Záchranářka Veronika Brožová 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti ve Zdibech u Prahy byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní.

Kraj to odmítl, v té době podle něj bylo každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu. Kdyby se set použil při zásahu, měl být okamžitě doplněn na stanovišti z okresního či centrálního skladu.

 Středočeský kraj následně podal kvůli informacím v listu Náš region, který vyjádření Brožové zveřejnil, trestní oznámení. Krajská opozice to kritizovala, podle ní šlo o zastrašování a aroganci.