Had v obci u Prahy kousl holčičku. Ta je v nemocnici, plaza dosud nenašli

  • 536
V obci Jenštejn u Prahy kousl v pátek večer had malé dítě. Záchranná služba dítě po ošetření převezla do nemocnice. Na místo události vyrazili policisté. Hada se dosud nepodařilo nalézt.

„V pátek večer jsme přijali od záchranné služby informaci o tom, že bylo dítě kousnuté hadem, pravděpodobně chřestýšem. Do Jenštejna, kde k události došlo, byli ihned povoláni policisté. Prověřovali sousedy, zda někdo nechová hady, chřestýše, či jiné nebezpečné hady,“ řekla iDNES.cz mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. 

Dítě na místě ošetřili záchranáři a převezli ho do motolské nemocnice v Praze. „Dívku školního věku had kousl do dolní končetiny. Když jsme ji měli v péči, nebyla v ohrožení života. Po nezbytné péči jsme ji transportovali do nemocnice,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Podle starosty obce Norberta Hlaváčka je dítě mimo ohrožení života. „Holčička je prý v rukou specialisty, odborníka na takového případy,“ řekl iDNES.cz.

Policisté dosud nemají informaci, že by v obci někdo choval tyto hady. Tyto informace nemají ani Krajská hygienická stanice a Hlaváček. Od rána byli policisté znovu na místě, znovu se ptali sousedů, zda neví o někom, kdo by choval hady. 

„Hada se nepodařilo nalézt, ale jestli se opravdu jedná o chřestýše, tak zimu nemají rádi. Pokud někomu utekl a byl chvilku venku, tak se musel někam schovat, protože jinak by umrzl,“ vysvětlila Richterová.

Podle starosty obce policisté a hasiči s dobrovolníky hada hledali jak v pátek do pozdních nočních hodin, tak poté během soboty.

Do sobotního odpoledne pokračovalo prohledávání lokality, kde had holčičku kousl. Zapojili se dobrovolníci i hasiči. Obyvatelé Jenštejna by měli být nadále opatrní a kdyby hada objevili, měli by zavolat policii.

„Had může být prakticky kdekoliv. Může přežívat v teplotách do mínus deseti stupňů, v tom případě hibernuje, je neaktivní. Prohledali jsme zahrady okolo. Mohlo by se stát, že je přitahován teplem a je u někoho doma. V tom případě lidé, kteří by ho objevili, musí uzavřít místnost a volat hasiče či policii, rozhodně ať se ho nepokouší sami chytat,“ dodal Hlaváček.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz