Jarní úklid Pražanům brzdí omezení sběrných dvorů, Pražské služby radí počkat

  17:29
Opatření proti šíření koronaviru mělo vliv na obsah popelnic. U kanceláří zejí prázdnotou, zatímco na sídlištích se plní. Popelnice jsou také plné po jarních úklidech Pražanů. V dubnu sice otevřely sběrné dvory, ale často jen v omezeném režimu. Pražské služby prosí, aby si lidé v karanténě odpad dezinfikovali.

Popeláři rovněž jako všichni ostatní musí nosit roušku a chránit se před nákazou. | foto: Pražské služby

Opatření proti šíření koronaviru se projevují v mnoha oblastech života ve městě. To, že lidé pracují většinou z domova, je znát i na odpadcích. Podle zkušeností popelářů jsou nyní plnější popelnice například na sídlištích a naopak ubylo odpadu u sídel firem a z podnikatelské činnosti. Firmy, které v hlavním městě svážejí odpad, zároveň apelují na Pražany, aby odpadky vyhazovali bezpečně vůči popelářům – především důkladně zavázané v pevných plastových pytlích.

Podle zkušeností Pražských služeb se v prvním týdnu nouzového stavu, který začal platit 12. března, naplněnost nádob na odpad příliš nezměnila.

„Během dalších týdnů jsme ovšem začali evidovat mírný nárůst v jednotkách procent. Na druhou stranu je potřeba říci, že pokleslo množství odpadu z podnikatelské činnosti. Více odpadu zaznamenáváme zejména v sídlištní zástavbě,“ uvádí mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Nárůst objemu odpadků potvrzuje i společnost AVE CZ, která v metropoli také sváží odpad. „Podle našeho hrubého odhadu zůstalo složení odpadu stejné, ale množství se zvětšilo u všech složek komunálního odpadu. Směsný komunální odpad, plasty, papír, kovy a tetrapacky narostly zhruba o pětinu a sklo možná o čtvrtinu,“ říká mluvčí firmy Pavla Ivácková.

Koronavirus v Česku

Sestra Jitka z Kongregace sestar karmelitek oblékla před velikonočními svátky...
Skokani na trampolíně u pražského Rudolfina v rámci venkovní akce souboru Cirk...
Mladíci v rouškách dovádějí v rybníku v pražské Stromovce. (8. dubna 2020)

Podle Karla Vančury, ředitele svozové společnosti IPODEC – Čisté město komplikuje práci popelářů dočasné zrušení služby přistavování kontejnerů na objemný odpad. „Evidujeme tak nárůst odpadů uložených vedle nádob, typicky u sídlištní zástavby,“ říká. „Složení odpadu se změnilo zejména u podnikatelského sektoru, evidujeme významně menší množství obalového materiálu, to je ale přirozený důsledek současné situace,“ dodává.

Větší nepořádek kolem kontejnerů potvrzují i Pražské služby. „Začátek dubna je totiž pro řadu lidí dobou jarních úklidů. Ačkoliv jsou sběrné dvory již otevřeny, někteří lidé vyhazují velkoobjemový odpad či podobný odpad ke sběrným nádobám. Prosíme tedy s jarním úklidem chvíli počkat, nebo v neodkladných případech zamířit na sběrné dvory,“ shrnuje Mana.

Sběrné dvory, které byly nejprve v nouzovém stavu uzavřené, od dubna opět fungují v upraveném režimu. Lidé tak budou vpuštěni do dvora většinou po jednom, maximálně po třech. Na některých místech je zkrácená otevírací doba, před sběrnými dvory se proto tvoří fronty i na několik hodin.

Podle dobrovolníků z iniciativy Ukliďme Česko, kteří čistí veřejná prostranství od odpadků, přibylo nepořádku i v přírodě. „Situace je nyní spíše horší, než je běžné, kvůli zvýšenému pohybu lidí v přírodě. Dlouhou dobu zavřená sběrná místa tomu také nepomohla,“ říká za iniciativu Radek Janoušek.

Popeláři se chrání rouškami

Vzhledem k tomu, že ani u odpadků nelze zcela vyloučit přenos koronaviru, pracují popeláři v rouškách a dalších ochranných pomůckách.

„Pracovní rukavice jsou standardní výbavou a k dispozici jsou také ty jednorázové. Máme zajištěn dostatek dezinfekčních prostředků na ruce a současně i na pravidelné čištění kabin vozidel. Zvýšili jsme intenzitu při úklidech společných prostor. Nově pak také využíváme ozonové generátory na čištění interiéru vozidel či pracovních prostor,“ vyjmenovává opatření mluvčí Pražských služeb Mana.

Svoz a sběr odpadků

  • Svoz směsného a tříděného odpadu probíhá bez omezení.
  • Sběrné dvory Pražských služeb jsou otevřené v omezeném režimu. Otevírací doba je od pondělí do pátku mezi 8.30 a 16.00 a v sobotu od 8.30 do 14.00. Na plochu sběrného dvora je vstup jednotlivě a s ochranou úst a nosu.
  • Přistavování velkoobjemových kontejnerů na objemný odpad a bioodpad je přerušeno do odvolání. Stejně tak je přerušen sběr a svoz nebezpečného odpadu.

Jak vyhazovat odpad:

Lidé by měli odpad odkládat v řádně zavázaných plastových pytlích a nenechávat pytle z odpadem mimo sběrné nádoby. Pokud domácnost bez karantény a nákazy vyhazuje ochranné pomůcky, je vhodné je umístit do plastového sáčku a ten vložit do pytle.

  • Domácnosti v karanténě či s potvrzenou nákazou musí používat plastové pytle s tloušťkou stěny minimálně 0,2 mm nebo používat dva pytle, přičemž ten vnější ošetřit dezinfekcí. Pro tyto domácnosti platí, že nesmějí třídit odpad.

Lidé pracující na třídicích linkách používají při práci respirátory, rukavice a ochranné brýle i za běžného stavu. Podobně chránění jsou i pracovníci společnosti AVE CZ „Tam, kde to jde, pracují na skupiny a vyhýbají se osobnímu kontaktu s občany,“ dodává mluvčí firmy.

I přes vybavení ochrannými pomůckami je ale podle svozových firem důležité, aby lidé za současné situace vyhazovali odpad správně. „Chtěl bych obyvatele požádat, ať pytle s odpady dobře zavazují, vyhazují do popelnice a určitě ať je neodkládají kolem nich,“ říká popelář Pražských služeb Roman Hájek.

Jednorázové roušky by měli lidé umístit do plastového sáčku a teprve pak je vyhodit do velkého pytle. Domácnosti v karanténě či s potvrzenou nákazou se musí chovat ještě obezřetněji. „Je nutné používat plastové pytle s tloušťkou stěny minimálně 0,2 milimetru nebo používat dva pytle, přičemž ten vnější je nutné ošetřit dezinfekcí. Pro tyto dva typy domácností platí, že nesmějí třídit odpad,“ dodává Mana.

Zákaz třídit odpad pro nakažené nebo domácnosti v karanténě vydalo ministerstvo zdravotnictví s odkazem na pokyny Státního zdravotního ústavu (SZÚ). „Na takový odpad je nutno pohlížet jako na kontaminovaný, nemůže skončit například na třídičce separovaných odpadů,“ odůvodňuje nařízení SZÚ.

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Tvář stará tisíc let. Podobu sv. Vojtěcha odhadli odborníci podle lebky z pokladu

25. dubna 2024  17:04

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství sv. Vojtěcha ve čtvrtek odhalili zástupci...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Omezí příjezd Středočechů do Prahy závory a buspruhy? Kraji se plány nelíbí

25. dubna 2024  14:51,  aktualizováno  15:20

Vedení Středočeského kraje se ohradilo vůči záměrům Prahy 6 na regulaci dopravy. Jednat se má...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...