Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Salač, MAFRA

Pražské rybníky zasáhl hromadný úhyn ryb. Na vině je teplé počasí

  • 1
Rybníky v Praze zasáhla kalamita v podobě stovek mrtvých ryb. Podle odborníků za to může nezvykle teplá zima, kvůli které byli kapři celou dobu aktivní a nehibernovali, snáze nyní podléhají parazitům. Mrtvé ryby není doporučeno sbírat, zlikvidovat je musí odborníci.

Desítky kilogramů leklých ryb sbírají během letošního jara z břehů a hladiny vodních nádrží pražští rybáři. O moc více než bojovat proti zápachu uhynulých zvířat tlejících v teplém počasí dělat nemohou.

Velký počernický rybník, jeden z největších v metropoli, i malá nádrž U Lipek na opačném konci hlavního města mají stejný problém. Na hladinách pražských vodních ploch se objevují mrtvé ryby.

„Velký úhyn ryb se týká celého pražského revíru. Jde o úhyn procentuálně zřetelně vyšší, než tomu bylo v předchozích letech,“ potvrdil Pavel Vrána z pražské pobočky Českého rybářského svazu. Mezi mrtvými rybami převládají kapři obecní.

O vymírání ryb se zajímá i společnost Pražské lesy, pečující také o rybníky a vodní nádrže v metropoli. „Rybáři nás o tomto problému informovali. Řešení je však na nich. My pečujeme především o technická zařízení vodních nádrží,“ uvedla Petra Fišerová z Pražských lesů.

Lidé za uhynulé ryby nemohou. Viníkem nebývalého rybího umírání je podle expertů teplé počasí během uplynulé zimy. Hladiny vodních nádrží v metropoli totiž nepokryl led a šupináči zůstali po celou zimu aktivní, místo aby odpočívali. Za normálních okolností by zimu strávili v „hibernovaném“ stavu v jámách na dně rybníků, které si vytlučou svým tělem.

„Ryby tak nezískají dostatečné tukové zásoby, nejsou připraveny na jaro. Tak pracuje příroda, ty slabší kusy poté uhynou,“ konstatoval Vrána. Oslabené ryby po zimě snáze podléhají parazitům a sněti.

Přežili i ti nejslabší

Kvůli mimořádně teplému počasí se letos nezvykle rozrostly také nasazené rybí plůdky. „Přežili tak i extra slabí jedinci, kteří by normálně nezvládli zimu. Nebyly například ani povodně, kterým by podlehli,“ uvedl Vrána.

Tyto slabé kusy pak také podléhají zmíněným infekcím a rozšiřují hromady mrtvých ryb. Experti uvádějí, že bude především na přírodě, aby si s kalamitou poradila. Hromadné léčení ohrožených tvorů v desítkách hektarů pražských vodních ploch je jen těžko představitelné.

„Plošná aplikace antibakteriální kúry je na pražských rybnících nerealizovatelná. Bylo by nutné použít několik tun léčiv a tento postup je vzhledem k finančním nákladům i rekreačnímu využití pražských rybníků a nádrží nemožný,“ shodují se veterináři.

Plošný úhyn napříč celým revírem, jako je tomu na území hlavního města, zatím například v sousedních středních Čechách rybáři nezaznamenali. I když i tam výjimky existují. Mrtvé ryby v těchto dnech nalezli lidé v kročehlavském rybníku a jeho přítoku na okraji Kladna. Vinno je zřejmě také počasí.

„Problém může souviset i s tím, že v rybníku klesla hladina kyslíku před bouřkami, které přinesly deště,“ konstatoval Radovan Vávra, šéf odboru životního prostředí kladenského magistrátu.

Zlikvidovat ryby musí kafilerie

Z leklých ryb nemusí mít Pražané strach, podle hygieniků nemohou ohrozit zdraví lidí v okolí. Mohou je nanejvýš odradit svým zápachem od koupání anebo procházek po březích rybníků. Bezpečné je to samozřejmě potud, pokud někdo nepovolaný nedostane nešťastný nápad ryby sbírat. To by měli dělat jen odborníci.

„Likvidace má standardní postup, který vedení rybářského svazu vždy konzultuje s hygieniky,“ vysvětlil rybář Miroslav Vlček. Dodal, že posbírané kusy putují do kafilerie k likvidaci.

To, jak se bude rybám v Praze dál dařit, záleží do značné míry na počasí. „Pokud se budou takové teplé zimy opakovat, mohou se podobné problémy vracet. Řešení není jednoduché,“ upozornil rybář Pavel Vrána.