Takto to kolem Hradu vypadalo po zavedení kontrol v roce 2016.

Takto to kolem Hradu vypadalo po zavedení kontrol v roce 2016. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Pražský hrad ruší plošné kontroly u vstupů, o Velikonocích otevře zahrady

  • 29
Pražský hrad ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Policisté budou nově návštěvníky kontrolovat namátkově. Od pátku budou také otevřeny hradní zahrady a část Jeleního příkopu.

„Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,“ zdůvodnila rozhodnutí Kancelář prezidenta republiky.

Pražský hrad plošné kontroly zrušil už loni v květnu, když se areál hradu otevřel po opatřeních spojených s první vlnou koronaviru. Šlo ale jen o dočasnou změnu, od 2. dubna už jsou plošné kontroly zrušené na stálo.

Ve stejný den se otevřou i zahrady v okolí Pražského hradu i zámecký park v Lánech. Pro veřejnost bude otevřena Královská zahrada, Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku a Horní část Jeleního příkopu, který je uzavřen od roku 2017 kvůli opravám hradeb a kanalizace.

Nádvoří Pražského hradu zatím zůstává zavřené do doby, kdy budou platit vládní nařízení v souvislosti s pandemií.

Kontroly na vstupech do Pražského hradu byly zavedeny v létě 2016. Podle kritiků byla opatření zbytečná. Hrad opatření hájil potřebou zajistit bezpečí turistů.

Fronty před vstupem na Pražský hrad (srpen 2016):

16. srpna 2016

,