Nový pražský dispečink dohlédne na lampy, postupně převezme i kamery

  7:36aktualizováno  11:36
Praha otevřela v Holešovicích nový dispečink pro správu veřejného osvětlení. Jeho hlavní funkce bude dohled nad desítkami tisíc pražských lamp a řešení jejich poruch. Centrum stálo deset milionů korun a v budoucnu má spravovat i městské kamery, jejichž provoz nyní zajišťuje soukromá firma.
Společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) otevřela v pražských...

Společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) otevřela v pražských Holešovicích nové operační centrum. Firma má na starosti správu, provoz a údržbu veřejného osvětlení v metropoli. (16. října 2019) | foto: ČTK

Město představilo v březnu nové operační středisko odboru krizového řízení pro řešení povodní, velkých požárů nebo nehod, nyní má Praha další moderní dispečink. Tentokrát zaměřený na správu městských technologií.

Vedení města ve středu uvedlo do provozu operační středisko v Dělnické ulici, které má na starosti především monitoring systému veřejného osvětlení a řešení jeho poruch. Od příštího roku pod něj bude spadat také městský kamerový systém.

„Město získává do systému provozního a krizového řízení velmi moderně vybavený dispečink s osmi pracovišti pro operátory v trvalém třísměnném provozu, nezávislý na napájení elektrické sítě,“ říká Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP), pod níž středisko spadá.

Lampy online

V současnosti operátoři dispečinku řeší především nahlášené poruchy veřejného osvětlení, které čítá zhruba 135 tisíc lamp. Slouží jim k tomu například velkoplošná komunikační stěna umožňující sledovat záběry městského kamerového systému nebo pohyb posádek a vozidel v terénu.

Městská firma také plánuje lampy postupně napojit na online monitoring tak, aby bylo možné na dálku odhalit případné závady a lampy i ovládat.

Díky modernizaci mají nyní zaměstnanci operačního střediska k dispozici také interaktivní mapové podklady, na kterých mohou rychle dohledat lampu s poruchou a na místo poslat technika.

„Dříve jsme si museli zapínací místa jednotlivých lamp dohledávat zvlášť. Teď to vidíme rovnou v mapě, což nám výrazně urychlí práci. Velkoplošné obrazovky se využívají u složitějších poruch, když se třeba při výkopových pracích poškodí nějaký kabel,“ popsala své zkušenosti s novým dispečinkem jedna z operátorek.

Měsíčně operátoři řeší více než dva tisíce hlášení poruch veřejného osvětlení, které generují denně desítky servisních zásahů.

V budoucnu by se měl dispečink starat o další městské technologie. „Jeho kapacita je připravena na převzetí dalších technologických celků, které nyní pro město spravují soukromé společnosti,“ uvádí Jílek.

Na jednom centrálním středisku by tak měla být zajištěna správa systémů úsekového měření rychlosti, bezpečnostních systémů v tunelech a dalších technologií. Náklady za nově vybudovaný dispečink jsou deset milionů korun. V budoucnu se navýší ještě o další investice podle toho, které technologie se budou do správy THMP přidávat.

Přebírání městských kamer

Už od ledna má začít Technologie hlavního města Prahy postupně přebírat správu městského kamerového systému. Ten zahrnuje zhruba 1 500 městských kamer a další tři tisíce kamer, které používá například dopravní podnik nebo Technická správa komunikací (TSK).

Moderní dispečinky

  • V březnu Praha otevřela moderní zrekonstruované operační středisko v budově Nové radnice na Mariánském náměstí, které slouží krizovému štábu magistrátu. Modernizací prošlo po více než dvaceti letech. Službu v něm má nonstop pět pracovníků, kteří monitorují území Prahy. Cena byla 55 milionů korun.
  • Před dvěma lety získali nové centrální operační středisko za více než osm milionů korun strážníci. Městské policii se díky tomu například zkrátila doba mezi okamžikem, kdy občan zavolá na tísňovou linku 156, a příjezdem hlídky na místo. Operátoři v Korunní ulici dostali nové monitory, bezdotykově ovládané telefony a zařízení pro ovládání kamer.
  • Vlastní dispečink mají i pražští hasiči, kteří se o něj dělí s tísňovou linkou 112. Operátoři v Modřanech denně vyřídí okolo tisícovky nejrůznějších hovorů.

Kamery v současnosti spravuje soukromá firma KH servis, která městu dlouhodobě na základě různých smluv dodává nová zařízení a zajišťuje jejich instalaci a servis. Od převzetí kamer pod vlastní správu si město slibuje finanční úspory a především strategickou výhodu.

„U takto důležitých technologií musí mít město plnou kontrolu nad tím, aby někdo, obrazně řečeno, nepřišel a neotočil vypínačem. Neumím si představit, kdyby nám z nějakého důvodu vypnuly kamery v tunelech, metru a podobně,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN) s tím, že na formě převzetí se nyní město s firmou domlouvá.

Podobně Praha v roce 2017 převzala správu veřejného osvětlení od společnosti Eltodo. Té sice skončila smlouva už v roce 2008, radní ji však opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun.

„Město si musí klíčové infrastrukturální části umět samo spravovat, aby nebylo vydíratelné,“ dodává radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Do kamerového systému Praha nadále investuje. Řeší se především modernizace stávajících kamerových stanovišť. „Investujeme v řádech milionů korun do výměn starých analogových kamer za moderní digitální, které umožňují například podle čtení registračních značek dohledávat vozidla a podobně,“ říká náměstek Hlubuček.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Místo oběda myši a plísně. Pražské restaurace dostaly loni přes 500 pokut

18. března 2024

Premium V české metropoli se loni zvýšil počet restaurací a dalších stravovacích zařízení, ve kterých...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...