Nová kuchařka pražských hasičů nabídne nejen recepty na zajímavá jídla, ale i bezpečností rady. | foto: HZS HMP

Originální kuchařka od pražských hasičů nabídne recepty i rady

  • 5
Pražští hasiči představili novou kuchařku s recepty od svých členů. Originální počin vznikl při příležitosti 165. výročí zřízení prvního profesionálního hasičského sboru na území hlavního města. Kromě receptů jsou navíc v kuchařce i praktické rady, jak předejít požáru či jak se v případě nebezpečí zachovat.

„Lidé si již v dávných dobách podmanili oheň, poskytl jim světlo a teplo a využívali ho na přípravu pokrmů i výrobu nástrojů. Ale oheň, který se vymkl kontrole, způsobil vážné následky. Stejně tak jako se za mnoho let vyvinula gastronomie, jako nauka o vztahu kultury a potravy, vyvinula se také opatření, jak zabránit případným požárům,“ píše autorka kuchařky Ivana Svitáková v předmluvě knihy.

Proto se v celé kuchařce snoubí recepty na jednoduchá i složitější jídla s bezpečnostními radami, které napoví, jak předcházet požárům nebo jak se při požáru zachovat. Recepty navíc do kuchařky poskytli sami hasiči, kteří se ve svém řemeslu skvěle vyznají.

Na čtyřiačtyřiceti stranách je tak celkem 38 receptů a stejný počet bezpečnostních rad. Jídla v knize zdaleka nesledují současné trendy v gastronomii, ale hasiči se zde snaží představit jídla, které mají sami rádi. 

Najdeme zde například polévku z červené čočky, burgery s avokádem a domácími houskami nebo Modřanské koleno, ke kterému je potřeba třeba i černé pivo a může se vařit i přes pět hodin.

Nová kuchařka pražských hasičů nabídne nejen recepty na zajímavá jídla, ale i bezpečností rady.

„Věříme, že knížka potěší nejen kuchaře, ale všechny, kterým záleží na domácí pohodě a bezpečí. Příprava pokrmů, oslavy spojené s posezením u oběda nebo večeře, grilování s přáteli na zahradě, to vše souvisí také s celou řadou bezpečnostních opatření,“ řekla ke knize Ivana Svitáková.

Nová kuchařská bude dostupná pro každého na akcích, kterých se budou pražští hasiči účastnit a také v rámci otevřených dveří na hasičských stanicích. Samostatně je kniha neprodejná.