Desítky hasičů likvidují požár pneumatik ve Vrdech na Kutnohorsku.

Desítky hasičů likvidují požár pneumatik ve Vrdech na Kutnohorsku. | foto: ČTK

Hasiči už druhý den bojují s hořící skládkou pneumatik na Kutnohorsku

  • 2
Už druhým dnem likvidují hasiči požár skládky pneumatik v lokalitě Koudelov mezi Čáslaví a Vrdy na Kutnohorsku. Hořet tu začalo v neděli po poledni. Na noc se podařilo dostat oheň pod kontrolu, od pondělního rána se znovu intenzivně hasí. Ohrožena je voda v místním potoce.

Hořet začalo v areálu bývalé zemědělské usedlosti. "Staré pneumatiky jsou tu uloženy v silážních žlabech, které se rozprostírají na ploše 20 krát 100 metrů. Odpad pravděpodobně zapálili lidé, kteří si sem přišli pro kovový odpad, aby ho odvezli do sběru. Podle všeho ho na místě rozřezávali autogenem," řekla iDNES.cz mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

V neděli zasahovalo na místě postupně dvanáct jednotek hasičů. "Skládka byla pokryta pěnou, zčásti se oheň podařilo uhasit. V pondělí se ale znovu muselo začít s dohašováním. Neustále také měřením kontrolujeme stav ovzduší, zda do něj neuniká příliš škodlivých látek. Zatím je to jak přímo na místě, tak i v okolních obcích v pořádku," dodala Kostková.

Problém ale podle jejích slov nastal v případě místního potoka: "Voda s hasební látkou prosákla půdou až do vody v potoce, odebrali jsme vzorky a řešíme, co s tím."

Při likvidaci ohně se v neděli večer zranil jeden ze zasahujících hasičů. Podle mluvčí má poraněné koleno.

Ještě v neděli přijeli na pomoc s těžkou technikou hasiči ze Zbirohu, v pondělí pak i hasiči z Kraje Vysočina a Hlučína. "Skládka se teď bude ze dvou stran rozebírat a prolévat vodou. Doufáme, že se nám to podaří do večera vyřešit," uzavřela Kostková.

Pneumatiky v silážní jámě skladovaly soukromé firmy. Podle vrdského starosty Josefa Herouta se tam nacházely dlouhodobě a málo se odvážely.