V pražských Hlubočepích našli uprchlou mambu, had byl schovaný na stromě

  • 590
V zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích našla žena zeleného hada. Bylo to asi 200 metrů od domu, kde unikla smrtelně jedovatá mamba. Policie poté potvrdila, že se skutečně jedná právě o zmizelého hada. S odchytem pomohl přivolaný odborník.

„Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří trpí ofidiofobií. Mamba byla právě odchycena,“ sdělila policie na Twitteru.

Podle informací Prahy 5 na Facebooku byl had nalezen na zahradě v ulici V Bokách I, tedy nedaleko domu, kde se ztratila smrtelně jedovatá mamba zelená.

K odchytu hada byl přivolán herpetolog a chovatel jedovatých hadů Tomáš Bublík. Podle něj nebyly pokusy o odchyt před jeho příjezdem příliš odborné a mohou vést i k tomu, že mamba uhyne. „Předpokládám, že může velmi snadno uhynout na následky stresu a toho, co ji v poslední době potkalo,“ uvedl.

„Musela se prodrat celou roklí a ještě do schodů nahoru. Teď se usídlila u nás v ořechu,“ řekla žena, která na mambu upozornila. Had podle ní „měl dost“. „Jeho pohyby nejsou nijak mrštné,“ uvedla těsně po nálezu. Když si uvědomila, že se může jednat o uniklého hada, schovala se se svým psem v domku a zavolala policii.

Odborníci se odchycenou mambu nyní snaží nakrmit a majít pro ni vhodné zařízení. Nastražení tepelných pastí podle Bublíka nebyl dobrý nápad. „Nastražovat pasti na hady je v podstatě nesmysl,“ uvedl v reakci na předchozí pokusy o odchycení.

Ve čtvrtek kriminalisté nastražili v domě tepelné pasti a nechali hada v klidu, aby se mohl do nástrah chytit. Stav pastí plánovali zkontrolovat o víkendu.

Mamba zelená utekla z bytu v pražských Hlubočepích v úterý, přitom uštkla svoji chovatelku. Třicetileté ženě museli podat antisérum a momentálně leží v umělém spánku ve  Všeobecné fakultní nemocnici.

,