Trampolínovou halu někdo zapálil úmyslně, vybavení v ní zůstalo

  • 85
Vyšetřovatelé hasičů i policie jsou přesvědčeni, že noční požár haly trampolínového centra v pražských Vysočanech někdo založil úmyslně. „Kriminalisté událost prošetřují pro podezření z trestného činu obecné ohrožení,“ konstatoval pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Ten před 14. hodinou informoval, že ohledání požářiště skončilo. Vzhledem k výši škody, která se odhaduje na dvacet milionů korun, budou čin dál vyšetřovat kriminalisté z pražského ředitelství.

Už z prvních poznatků vyšetřovatelů v hale vyplývalo, že požár nezpůsobila například technická závada.

„Ohledání samotné ještě stále probíhá, ale už nyní můžeme s největší pravděpodobností vyloučit, že by požár vznikl vlivem technické závady. Budova je totiž již přibližně čtrnáct dní odpojena od veškerých energií,“ sdělil Hulan v poledne.

Požár vypukl v pátek kolem osmé hodiny večer, před půl devátou byli na místě první hasiči, kterých se vystřídalo nakonec kolem osmdesáti. Podstatná část jednotek se mohla vrátit na základny až v sobotu v jednu v noci.

Proceduru ohledání nebylo možné dokončit v noci kvůli tmě a žáru na spáleništi. Dosud není ani jasné, co všechno v hale těsně před požárem zůstávalo.

Sami provozovatelé Freestylu Kolbenka, jak se sportovní centrum nazývalo, si na odpojení energií stěžovali ve zprávě pro klienty na facebookovém profilu atrakce.

„Postupně se zvyšující tlak vyústil v pátek odstřižením naší haly od energií a faktickým znemožněním provozu,“ stálo v příspěvku z pondělí 22. října.

Náhlému uzavření centra prý předcházel jarní požadavek majitele budovy na razantní zkrácení nájemní smlouvy.

„Od té doby jsme s ním jednali jak situaci řešit. Bohužel jeho zájem dát volný průběh novým developerským projektům, zjednodušeně řečeno halu zbourat a postavit zde lukrativnější nemovitost, se ukázal jako tvrdý oříšek,“ psali provozovatelé.

V sobotu odpoledne se redakci iDNES.cz ozval Michal Kabelka, jednatel firmy Indoor Sport, která Freestyle Kolbenka provozovala. Odkázal na nové vyjádření na facebookovém profilu.

Na doplňující dotaz nicméně potvrdil, že vybavení centra v hale před požárem zůstalo. „Vše tam bylo. Nějaká pojistka existuje, s pojišťovnou to teprve budeme řešit,“ konstatoval ke škodám.

S odvoláním na probíhající vyšetřování a výslechy nechtěl komentovat komunikaci s majitelem haly. „Co se bude dít dál, nedokážeme v tuhle chvíli odhadnout, nicméně svého snu se nevzdáváme a hodláme bojovat dál,“ stojí v prohlášení na Facebooku.

Vztah mezi pronajímateli a majitelem budovy zajímá také policii. „Jejich výslechy jsou v plánu a budou nás zajímat i tyto informace,“ odpověděl na dotaz k údajně překotnému ukončení provozu policejní mluvčí Hulan. 

Na místě se dopoledne objevili také svědci, podle kterých nefungovalo v budově jen sportovní centrum, ale v části také jakési sklady vietnamských obchodníků. „Překládali tady boty,“ uvedl jeden z mužů. I těmito informacemi se bude policie při vyšetřování zabývat.