Cyklista srazil srnu a kolaboval, zachránil ho gentleman s autobusem

  • 7
Třiasedmdesátiletý muž na kole začátkem loňského října v ranních hodinách u Rabyně na Benešovsku srazil srnu. Po této pro cyklisty ne zrovna typické nehodě zůstal bezvládně ležet na vozovce. Život mu zachránil projíždějící řidič autobusu, čerstvý držitel titulu Gentleman silnic.

František Hrma za volantem prázdného autobusu upíral oči do tmy, ke které se navíc přidala mlha. Najednou si všiml překážky na vozovce.

Gentleman silnic

  • Projekt České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004. Gentlemanem silnic se stává ten, kdo přispěje k záchraně života nebo jinak pomůže při závažné dopravní nehodě.
  • Cílem je motivovat řidiče, aby si navzájem pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.
  • Ocenění dostávají certifikát za záchranu života po závažné dopravní nehodě a také věcný dar.
  • Prvním Gentlemanem silnic se před dvanácti lety stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 112 lidí na více než 40 místech po celé České republice.

„Nejdřív jsem si myslel, že tam leží nějaká větev, tak jsem radši zpomalil. Pak jsem uviděl, že to bylo kolo. Zastavil jsem u kraje a běžel se tam podívat. V tom kole byl úplně zaklíněný cyklista,“ vzpomíná na nešťastnou událost Hrma.

Sotva prozkoumal, zda cyklista žije, přispěchal mu na pomoc další řidič, který zavolal na tísňovou linku a pomáhal zastavovat projíždějící auta.

František Hrma mezitím s cyklistou komunikoval, snažil se zastavit jeho krvácení a čekal, až přijede sanitka.

„Pomoc hrozně dlouho nejela. Naštěstí se ukázalo, že v jednom ze zastavených aut seděly zdravotní sestry, které zrovna jely do práce. Ty nám pomohly, než přijela záchranka,“ dodal Hrma.

Fotografie z místa nehody.

Později se ukázalo, že cyklista utrpěl tříštivé poranění lebky, otřes mozku, má zlomenou klíční kost a několikrát zlomenou stehenní kost, silně krvácel a byl podchlazený. Podle lékařů se dostal do nemocnice na poslední chvíli.

„S autobusem už nějakou dobu jezdím, ale zatím jsem byl svědkem jen drobných nehod, žádná velká zranění. Občas ošetřuji, když někdo upadne v autobuse, to se děje poměrně často,“ dodal Hrma.