Místo obchodů s měnami v zahraničí firma peníze používala na svůj provoz. Ilustrační snímek

Místo obchodů s měnami v zahraničí firma peníze používala na svůj provoz. Ilustrační snímek | foto: AP Photo/Daniel Roland, ČTK

Firma slibovala obchodovat v zahraničí, miliony ale používala pro sebe

  • 2
Kriminalisté ukončili vyšetřování zpronevěry a podvodů při obchodech s penězi na zahraničních trzích. Celkem 222 lidí při nich přišlo o 127 milionů korun. Obchody klientům zprostředkovávala pražská akciová společnost, která k tomu tři roky ani neměla povolení. Svěřené peníze utrácela za provoz.

"Kriminalisté v minulých dnech navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze, aby podal obžalobu na bývalého předsedu představenstva akciové společnosti, která tyto obchody prováděla," uvedl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Obviněný muž podle závěrů kriminalistů v letech 1999 až 2001 bez vědomí klientů použil přibližně 41 milionů svěřených korun na provoz akciové společnosti. Tyto peníze přitom měly jít na samotné obchody.

"Jiné používání peněz pak měl klientům úmyslně zamlčovat, například nepravdivými informacemi ve výpisech z účtů," doplnil mluvčí.

Zahraniční obchody s měnami muž klientům nabízel i v letech 2002 až 2005. V té době však už společnost neměla na tuto činnost licenci České národní banky.

Dalších asi 62 milionů korun vybraných od klientů pak obviněný údajně použil rovněž na provoz akciové společnosti. A nejen to. Čtyřiadvacet milionů z pokladny vybral i další člen vedení firmy. Zda bude obviněn i on, zatím kriminalisté říct nechtěli.

Uvedené akciové společnosti svěřilo v letech 1999 až 2005 své peníze celkem 222 klientů. "Obviněný muž měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK těmto osobám způsobit škodu ve výši nejméně 127 milionů korun," popsal Ibehej.

Prověřování a vyšetřování uvedeného případu bylo podle policistů velice rozsáhlé. Bylo třeba získávat informace i ze zahraničí a vyslechnout více než dvě stě poškozených lidí. V případě uznání viny soudem hrozí obviněnému muži pobyt ve vězení na pět až deset let.