Půjčeným nožem bodl muže v baru do hrudníku, dostal třináct a půl roku

  • 3
Za loňský pokus o vraždu svého známého na zahrádce baru Tsunami si třicetiletý Filip Plíhal odpyká 13 a půl roku ve věznici s nejtvrdším režimem. Na 10 let má navíc zakázán pobyt v Praze, rozhodl senát pražského městského soudu.

Verdikt není pravomocný, Plíhal se proti výši trestu odvolal k Vrchnímu soudu v Praze.

„Tato trestní věc je hodně atypická. Jde o případ, kdy došlo k probodnutí srdeční komory a oběť díky okamžitému lékařskému zákroku přežila,“ řekl mimo jiné při odůvodnění rozsudku předseda senátu Jaroslav Pytloun. Ten připomněl, že Plíhal byl osmkrát ve vězení. V rejstříku má celkem deset záznamů.

„Jeho jednání má gradující tendence. Prokázal nulovou úctu k lidskému životu,“ konstatoval také soudce. Zdůraznil, že po ataku obžalovaný odešel z místa činu a nepomohl oběti. Navíc se muži ani neomluvil, nebo se mu nepokusil uhradit škodu.

„Jednal bez zábran, desetkrát trestaná osoba musí očekávat trest spíše při horní hranici,“ zdůvodnil soudce délku trestu. Protože nemá v metropoli trvalý pobyt, soud rozhodl o jeho zákazu pobytu v Praze. „Hlavní město má svých kriminálníků dost,“ podotkl soudce.

Verdikt odpovídá návrhu státní zástupkyně.

„Udělal chybu, která jen shodou okolností neskončila fatálně. Jednalo se o afekt, můj klient se cítil vyprovokován,“ konstatoval mimo jiné Plíhalův advokát. Ten požadoval, aby soud uložil na dolní hranici trestní sazby, jež činí deset let, nebo dokonce pod ní.

Půjčeným nožem bodl muže do hrudníku

„Ta situace mne mrzí, Nemělo se to stát. Jsem rád, že žije,“ řekl ve svém závěrečném slově Filip Plíhal.

Podle verdiktu si loni 17. srpna 2015 na zahrádce baru Tsunami na Černém Mostě půjčil od barmana nůž a bodl jím sedmadvacetiletého Romana S. do hrudníku. Plíhal tvrdil, že Roman S. mu hrozil a vulgárně nadával jeho družce.

Po útoku z místa činu Plíhal odešel. Roman S. měl štěstí, že už za 22 minut byl na operačním sále vinohradské nemocnice. Život mu zachránil zásah špičkových chirurgů.