Na firmu podávají trestní oznámení také lidé, kteří si koupili lístky na odložené setkání s burzovním makléřem Jordanem Belfortem (na snímku), jehož bouřlivý život zachytila kniha a film Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. | foto: commons.wikimedia.org/Ralph Zuranski

Nejen odložený Stallone. Policie prověřuje i další neuskutečněné akce

  • 9
Na společnost Europa Events, která nabízí setkání se známými osobnostmi i další akce, si stěžuje čím dál více lidí. Podávají trestní oznámení kvůli faktu, že slíbené akce jsou přesunuty na jiný termín nebo jsou dočasně zrušeny a společnost peníze svým zákazníkům nevrací.

„Přijatými oznámeními se zabývají kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy pro podezření z trestného činu podvodu. Věc je momentálně ve fázi prověřování,“ informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Europa Events na svých webových stránkách dál nabízí akci Večer s megastar, kterou měl být Sylvester Stallone. Cena za lístky se pohybuje od 1 390 korun až do 69 990 korun za VIP vstupenku. Setkání se mělo uskutečnit již 26. května, avšak Europa Events akci přesunula na říjen a zákazníky informovala přes e-mail či SMS zprávu (psali jsme v článku Policie zjišťuje, zda je ohlášené vystoupení Stalloneho v Praze podvod). 

Akce se měla konat v pražské Tipsport Areně, avšak podle mluvčího Tomáše Zetka z HC Sparta Praha, která Tipsport Arenu pronajímá, tehdy firma nesplnila podmínky smlouvy. Na dotaz, zda se od té doby něco změnilo a avizovaná akce se bude v říjnu konat, nyní odpověděl, že nikoliv.

„Situace se nijak nezměnila. Vše zůstává stejné,“ řekl iDNES.cz Zetek. Sám Stallone dříve na akci upozornil na svých webových stránkách, kde zmínil, že se jedná o podvod.

Na webových stránkách společnosti je však stále uvedené, že akce se v Tipsport Areně konat bude. Taktéž už je tam i nové setkání s Chrisem a Heidi Powellovými, zde má být místo konání teprve upřesněno.

Vlk z Wall Street také nepřijel, popisuje zákazník

Jedním ze zákazníků, kteří se obrátili na policii, je i Petr Protivínský. Portálu iDNES.cz se ozval, aby popsal svou zkušenost s firmou. 

Protivínský si v minulém roce zakoupil lístek na akci Vlk z Wall Street slibující setkání s burzovním makléřem Jordanem Belfortem a podle něj vše vypadalo věrohodně až do doby, než Europa Events přesunula konání akce o půl roku s tím, že zákazník si může zažádat o vrácení peněz.

„To jsem okamžitě udělal. Obratem jsem byl informován, že termín pro vrácení peněz je 74 pracovní dní. Po celou tuto lhůtu a i po ní jsem společnost neustále upomínal, vždy jsem dostal výmluvnou nebo vyhýbavou odpověď. Paní, která odepisovala, mi několikrát sdělila, že jde platbu urgovat,“ popsal Petr Protivínský.

Do dnešního dne však peníze nedostal. Na facebookových stránkách nakonec našel uzavřenou skupinu, kde se seskupují zákazníci Europy Events, kteří se cítí podvedení. 

„Lidé se zde domlouvají na hromadnou žalobu a k této jsem se svým jménem i připojil. Postupně si zvou všechny na výslech na hospodářskou kriminálku,“  řekl Protivínský.

Peníze jsem získala jen díky reklamaci v bance, říká zákaznice

Nespokojení zákazníci však nejsou jen z České republiky, trestní oznámení podávají i lidé ze Slovenska, kteří si na akce zakoupili vstupenky taktéž. Přes facebookovou skupinu se iDNES.cz podařilo kontaktovat Slovenku Radku, která popisuje postup firmy obdobně. Peníze zpět nakonec získala jen díky své bance.

Europa Events Radce poslala zprávu, že jí vrátí peníze do 80 dní. Protože se jinak nic nedělo, Radka zkusila svou platbu v bance reklamovat. 

„Reklamaci zaevidovali a čekala jsem skoro měsíc na odpověď. Tou bylo, že reklamaci předběžně uznají,“ řekla s tím, že jí banka peníze vrátila hned poté, co věc oznámila policii a bance vše doložila.

Sama firma se na dotaz iDNES.cz k situaci vyjádřit nechtěla s odkazem na své vyjádření z minulosti. V něm jen bez bližších podrobností označila zprávy v médiích za dehonestující a s množstvím nepřesností a polopravd (prohlášení zde). 

Slovák s několika exekucemi

Společnost Europa Events spadá pod firmu Prosperity Factory, s. r. o., jejímž jednatelem je Slovák Tomáš Blažo. Na něj je podle dostupných informací na Slovensku podaných několik trestních oznámení kvůli obdobné činnosti, kterou se živí v České republice. Na Slovensku však působil jako jednatel firmy DecPro Media, s. r. o.

DecPro Media vznikla už na sklonku roku 2014, Prosperity Factory poté v březnu roku 2017. Obě s minimálním vstupním kapitálem. V prvním případě byl základní kapitál v hodnotě dvou korun, v tom druhém, současném, se jedná o pět set korun.

Za firmu komunikuje Martina Jelínková, ovšem pouze e-mailem. Zda se jedná o skutečného, či fiktivního člověka, tak není jasné.

Na Tomáše Blaža, který dříve na Slovensku prodával údajně i jeho vlastní knihy s názvy jako 6 návykov úspešných osobností nebo 3 kroky k pokojnému životu, je podle slovenského registru vedeno přes třiadvacet exekucí. V České republice prozatím žádná.

Na Stalloneho narazíte ve Filadelfii mezi obrazy. V dubnu jsme měli štěstí:

11. května 2018