Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká na tiskové konferenci

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká na tiskové konferenci | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Ester Ledecká se může stát čestnou občankou Prahy 1. Nejmladší v historii

  • 8
Radní Prahy 1 se minulý týden usnesli, že by měla jejich radnice vyznamenat dvojnásobnou zlatou olympioničku Ester Ledeckou jako čestnou občanku. A to proto, že z této čtvrti pochází. Pro udělení vyznamenání je i tamní opozice, u které běžně vedení Prahy 1 nemá zastání.

„Už podle mých informací proběhla jednání, ze kterých plyne, že by měla ocenění přijmout,“ říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Kromě prvenství v tom, že získala jako jediná žena v historii zlatou medaili ve dvou různých sportech, se Ledecká zapíše jako rekordmanka i do historie hlavního města. Stane se nejmladší čestnou občankou Prahy 1, potažmo metropole.

Z Prahy 1 byl zatím nejmladším oceněným herec Marek Eben, kterého takto vyznamenala radnice před dvěma lety. Dnes je mu šedesát let. Ani Praha zatím nedala čestné občanství nikomu, komu by bylo méně než padesát let.

„Ester Ledecká dosáhla obrovského úspěchu, když uspěla ve dvou disciplínách. Je sice ještě mnohem mladší než obvyklí ocenění, ale jako rada jsme uznali, že ocenění má hlavu a patu,“ vysvětluje rozhodnutí vedení Prahy 1 Lomecký s tím, že o celé věci ještě budou v dubnu na svém jednání hlasovat všichni zastupitelé.

Je celkem pravděpodobné, že toto ocenění zastupitelstvo schválí a Ledecká se kromě pamětní plaketky a diplomu dočká i šeku na 100 tisíc korun, který radnice k ocenění dává. Pro čestné občanství bude totiž hlasovat i opozice, u které jinde vedení Prahy 1 nemá zastání.

„Určitě bych z ocenění Ledecké nedělal kontroverzi, a až o tom budeme hlasovat na jednání zastupitelstva, tak to podpořím. Neuráží mě to, jen mi přijde, že si tím rada dělá trochu reklamu před podzimními komunálními volbami,“ míní opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení).

Klíč od primátorky

Úspěch olympijské medailistky ocení i radnice metropole. „To, co Ester Ledecká dokázala na olympijských hrách, je naprosto neuvěřitelné. Udělala skvělou reklamu svým sportům, České republice, ale samozřejmě i Praze. Chtěla bych jí proto předat klíč od města, a to jako naše poděkování a uznání,“ říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Nové dary k čestnému občanství v metropoli

  • Hlavní město uděluje čestné občanství od roku 1920. A to obyvatelům a rodákům, kteří město zviditelňují ve světě a šíří jeho dobrou pověst či jsou sami významnou osobností, které chce tak město dát najevo svůj vděk. Nyní na magistrátu finišují práce na nové vyhlášce související s čestným občanstvím.
  • Jak už informovala MF DNES, nová podoba vyhlášky kupříkladu počítá s tím, že by čestní občané hlavního města mohli od magistrátu dostat hrob, který by byl osvobozen od plateb. Pokud by oceněný nějaký hrob měl, staralo by se o jeho stav město. Magistrát by tak chtěl docílit toho, aby místa posledního odpočinku významných Pražanů nebyla jednou ruinami.
  • Spolu s hrobovým místem by se čestní občané mohli dočkat i celoživotní Lítačky, tudíž by už nemuseli platit za pražskou hromadnou dopravu. Podoba vyhlášky se však ještě vypořádává s připomínkami, a tak není jasné, zda se do ní návrhy dostanou.
  • Čestné občanství je nejvyšší vyznamenání za výjimečné zásluhy o šíření dobrého jména města. Od roku 1990 jím bylo ze strany magistrátu oceněno 59 osobností. Naposledy režisér Miloš Forman, herečka Jiřina Bohdalová a hudební pedagožka a cembalistka Zuzana Růžičková.

Čestného občanství v hlavním městě by se však Ledecká dočkat neměla, ač se o něm chvíli na magistrátu uvažovalo. Důvod je prostý. Její přínosy a úspěchy jsou nepopiratelné, v principu by tedy čestné občanství mohla získat. S ohledem na její věk by to však nemuselo vyznít úplně dobře, neboť zatím byly vždy oceněny výrazně starší osobnosti. 

Klíč od obce pražské dostal před dvěma lety Jiří Brady, jenž byl za druhé světové války vězněm v Terezíně a Osvětimi a přežil pochod smrti. Ocenění se dočkal poté, co byl údajně vyškrtnut ze seznamu lidí, kteří měli dostat vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Klíč od metropole si ze své návštěvy Prahy před dvěma lety odnesl také čínský prezident Si Ťin-Pching. V minulosti toto ocenění získal i spoluzakladatel firmy Microsoft Bill Gates.

Není vyloučené, že se Ledecká v Praze dočká ještě nějakého ocenění. Může ho získat i od městských částí, s nimiž je alespoň nějak spjata. Kupříkladu v Praze 10 chodila na střední i vysokou školu. Ovšem to, jestli radnice desítky hodlá olympioničku ocenit, nechce úřad MF DNES prozradit.