Pražský magistrát chce zavést nová pravidla, podle kterých by společnost Lime musela platit odškodné při incidentech na ulici. | foto: Petr Topič, MAFRA

Lime chce koloběžky zapojit do MHD. Nejdřív plňte dohody, vzkazuje Praha

  • 29
Zatímco první a druhá městská část vede s elektrokoloběžkami v centru Prahy boj, magistrát se společností Lime diskutuje o nových pravidlech. Jejich součástí by mohla být třeba i integrace zelených koloběžek do systému Pražské integrované dopravy.

Ve středu společnost Lime uvedla v tiskové zprávě, že zavede novinky pro své zákazníky, ale i pro všechny Pražany. 

První změnou fungující od středy, je týdenní předplatné, při kterém nebudou zákazníci platit za odemknutí koloběžky, ale jen za projeté minuty. Druhou novinkou, o které společnost jedná s městem, je integrace koloběžek do pražské Lítačky.

Systém by mohl fungovat tak, že by se cestující s Lítačkou mohl na koloběžce projet za výhodnější cenu. 

„Aktuálně s městem pracujeme primárně na mechanismu toho, jak by mohlo být ověřováno, zda má daný uživatel Lítačku s platným kupónem. Zároveň diskutujeme také o konkrétní podobě zvýhodnění pro takové uživatele,“ řekl iDNES.cz provozní manažer společnosti Lime Ondřej Široký. 

O spolupráci s provozovateli koloběžek mluví vedení magistrátu zatím opatrně. Přednostní je dohoda o novém memorandu, které město na konci loňského roku se společností Lime vypovědělo, aby mohlo s provozovateli domluvit nové podmínky, jak elektrokoloběžky v ulicích lépe kontrolovat.

„Společnost Lime musí nejdřív splnit podmínky bezpečného a ohleduplného fungování vůči chodcům a veřejnému prostoru, které od města obdrželo. Pak budeme dále jednat o prohloubení potenciální spolupráce,“ uvedl k náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). 

Sdílené koloběžky Lime v Praze fungují necelý rok a půl, ale město si ještě na jejich provoz zcela nezvyklo. 

Vedení Prahy 2 podalo na provozovatele sdílených koloběžek Lime trestní oznámení pro podezření z obecného ohrožení, radnice Prahy 1 pro změnu plánuje jejich provoz úplně zakázat v pěších zónách.

Lime nedávno zřídil tým lidí, kteří kontrolují odložení koloběžek i to, jak je lidé používají:

21. října 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Provozovatel zelených elektrokoloběžek začal testovat nový typ koloběžky, se kterým má být jízda po dlažebních kostkách pohodlnější. Vyzkoušeli jsme ho:

3. ledna 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv