Z kulturního centra Eden zachováme lustry a mozaiky, říká starosta Prahy 10

  10:39
Novým starostou Prahy 10 je Martin Valovič (Společně pro Prahu 10), který byl poslední čtyři roky místostarostou. V rozhovoru pro MF DNES mluví o stavbě nových bytů, znovuzprovoznění malešické pohotovosti, ale i kostlivcích jakými jsou výstavba Nového Edenu nebo oprava radnice.

Martin Valovič je architektem a nově také starostou Prahy 10. | foto: MČ Praha 10

Jaké velké úkoly na vás v tomto volebním období čekají?
Velkou výzvou je například ohromný stavební boom, který Praha 10 momentálně zažívá. S růstem počtu obyvatel se zvyšují nároky na infrastrukturu, zejména pak potřeba navýšení kapacity škol a školek.

Navýšením kapacit myslíte navýšení v rámci škol a školek, které už existují, nebo plánujete stavět i nové?
Je to kombinace obojího. Novou školku stavíme například v ulici Bajkalské. Rekonstrukcí školy Strašnická vznikne další nová kapacita pro zhruba 400 dětí. Mimo to máme také vytipované tři školy, ve kterých lze pouze s malými náklady zrealizovat přístavbu, a u dalších čtyř škol jsou projekty na jejich nástavbu rozpracovány. To všechno chceme v tomto volebním období minimálně nastartovat. Za deset let by už totiž mohl nastat problém, co se kapacit týče.

Když už jsme nakousli tu výstavbu bytů. Kde všude se v Praze 10 staví a kde se bude stavět v budoucnu?
Velká výstavba probíhá na Hagiboru. Těsně před vydáním územního rozhodnutí je areál Koh-i-noor. Kromě několika historických objektů bude celý tento areál zdemolován a na jeho místě vzniknou stovky nových bytů. Další bytový komplex vyroste vedle budovy Chemapolu.

Hotovou urbanistickou studii máme také na jedno z největších rozvojových území v Praze, tedy na území Bohdalec–Slatiny. Postavit by se zde mělo v podstatě celé nové město, byty řádově pro pětadvacet tisíc obyvatel, včetně infrastruktury, škol a školek. Vyřešeno je už i dopravní napojení na Jižní spojku. Řadu pozemků z tohoto území vlastní město, a právě na těch bychom rádi v budoucnu rozvinuli městské nájemní bydlení.

Ještě jeden projekt je vedle Bohemians. Stavět tam bude prostřednictvím pražského developera magistrát, a jelikož je to pozemek Prahy 10, zhruba třetina z těch nových bytů připadne městské části. A samozřejmě je tady také Nový Eden, v rámci jehož přestavby vznikne mimo jiné i bytový dům s dalšími městskými nájemními byty.

Jaká je tedy budoucnost Nového Edenu?
Eden je jedním z těch kostlivců, kteří se tu předávají už po generace. Jeho provoz byl ukončen někdy v roce 2008 a od té doby už jen chátral. My jsme se ale rozhodli vytáhnout kostlivce ze skříně. Jelikož je to pro mnoho místních srdcová záležitost, šli jsme s tím nejdřív za nimi. Jednoznačná shoda byla na zachování kulturní stopy. Výsledky ale také ukázaly, že by místní ocenili i další možnosti bydlení a parkování. A pak už se to předalo odborníkům.

Vypsali jsme společně s Českou komorou architektů architektonickourbanistickou soutěž, kde zadání připouštělo jak demolici, tak zachování stávajícího kulturního domu. Obdrželi jsme 16 návrhů, z nichž šest postoupilo do druhého kola. Zajímavostí je, že pouze jediný z nich se vydal cestou zachování starého Edenu. Ostatní z důvodu extrémních nákladů rekonstrukci vyloučili.

Vítězný návrh počítá s odstraněním domu a s novou výstavbou. V jeho suterénu se plánuje velký společenský sál, v přízemí pak budou další menší společensko-komunitní prostory a kavárny a v patrech nad nimi městské byty, z jejichž nájmů se bude financovat provoz celého komplexu. Starý „kulturák“ ale nezmizí úplně. Paměť toho místa zůstane zachována v lustrech umělců Bořka Šípka a Reného Roubíčka a v krásných mozaikách, které zůstanou součástí Nového Edenu jako připomínka.

Noví starostové

Pražská redakce MF DNES přináší sérii rozhovorů s novými a staronovými starosty z hlavních městských částí v metropoli. Hlavními tématy jsou nejen současné problémy Pražanů, ale i stabilita koalic a výhled do budoucnosti, jak chtějí nově zvolení zástupci veřejnosti svá území dále rozvíjet.

V jaké fázi je projekt nyní?
Jsme ve fázi vyjednávání podoby smlouvy s vítězem soutěže a ve fázi projektových příprav. Pokud půjde všechno tak, jak má, kopat by se mohlo začít už za tři roky.

Rekonstrukci by si zasloužil také Kulturní dům Barikádníků. Je to někde v dohlednu?
„Barča“ by si určitě zrekonstruovat zasloužila. Dlužíme jí to. Přestože tady hrozí, že budeme narážet na rozpočtové možnosti, v plánu je dát nový kabát celému centru Strašnic, tedy nejen „Barče“, ale i škole, metru a jemu přilehlým parkům, a to ideálně ještě v tomto volebním období.

A co se stane s prostranstvím v okolí metra Skalka?
Skalka je náš velký dluh. Dlouho byla opomíjena. Přednostně jsme ji proto zařadili do programů revitalizací a v současnosti mapujeme tamní situaci s pomocí místních obyvatel, vytváříme takzvaný generel veřejného prostranství.

Jedním z vašich předvolebních slibů bylo také vyřešit otázku radnice. Už máte nějakou konkrétnější představu o svém postupu?
To je věc, která je velice urgentní a jejíž rozřešení jsem zaměstnancům slíbil. Máme hotový projekt, máme stavební povolení, máme vydané územní rozhodnutí na rekonstrukci, máme hotový rozpočet, nicméně to všechno bylo řešeno ještě v době mírové. Ceny stavebních prací jsou nyní úplně jinde, než jsme počítali, což znamená, že se celý projekt bude muset zrevidovat. Musíme se na něj podívat reálnýma očima současné doby a říct si, jestli se chceme do takovéto náročné investice v době krize pouštět, jestli zde nejsou aktuálně jiné priority. To bude úkol nové rady, která zasedne v nejbližších dnech.

Přestěhovat se nicméně budeme muset tak i tak. Budova radnice je na hranici provozuschopnosti. Běžně se tu stává, že přijdete do práce a zjistíte, že někde nad vámi praskl odpad a vy máte vytopenou kancelář. Kam se ale bude úřad stěhovat, ještě není rozhodnuto.

Dalším aktuálním tématem je současná finančně velmi náročná situace. Jak může v tomto směru „Desítka“ svým občanům pomoci?
Připravujeme řadu opatření, která by měla pomoci těm nejzranitelnějším. Přes školy, které zřizuje Praha 10, budeme například distribuovat finanční pomoc dětem, na jejichž rodiče dopadá stávající situace nejvíce. Ve vybraných školních jídelnách se budou moci senioři naobědvat za zvýhodněnou cenu a ušetřit tak na výdajích za stravu, aniž by si pohoršili, co se týče kvality stravování.

Podpořit chceme také naše podnikatele, a to například odpuštěním záborů za restaurační zahrádky. A takových věcí, které chceme připravit a uvést do života, je mnoho. Nově jsme ustavili také nový orgán, výbor pro energetický management, který bude pomáhat zastupitelstvu přijímat rychlé a účinné opatření řešící dopady energetické krize.

Sliboval jste také znovuzprovoznění pohotovosti na Poliklinice Malešice. Bude skutečně otevřena a z jakého důvodu byla vůbec zastavena její činnost?
Příspěvek osm a půl milionu na roční provoz pohotovosti se tehdejší koalici zdál příliš vysoký, a tak se většinově shodla, že malešickou pohotovost zruší a lidé budou případně využívat pohotovost ve Vinohradské nemocnici. Komfort se tím ale pro naše občany značně snížil, a tak jsem se usnesli, že jim tuto službu v Poliklinice Malešice znovu obnovíme. Přestože zrušení bylo velmi rychlé, obnova zabere delší dobu. Je totiž potřeba vypsat výběrové řízení na provozovatele.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...