Bratr Jan se "svými" švestkami. Ovoce z klášterního sadu slouží především pro výrobu džemů, část ho ale končí i v palírnách. | foto: Robert Božovský, MF DNES

Božsky sladké. Chtěl být poustevníkem, teď vyrábí džemy v klášteře ve Slaném

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Džemy, které vznikají za zdmi kláštera řádu bosých karmelitánů ve Slaném, jsou božsky sladké. Na starosti je má především řeholník Jan, kterému ostatních pět bratrů společně pobývajících v klášteře podle svých možností vypomáhá.

Myšlenka výroby džemů pochází ze slunné Itálie. „Jsme součástí Janovské řádové provincie, kde jsou v klášterech vyráběny nejen džemy, ale i další produkty, už delší čas. Naši bratři přišli do Slaného v devadesátých letech minulého století a vysadili tady sad. Ten začal rodit ovoce, které bylo potřeba nějak využít. Nebylo jich ale tolik, aby ho sami dokázali zkonzumovat. Proto Pavel Pola, který je v současnosti převorem řádu a knězem Kostela Panny Marie Vítězné v Praze a Pražského Jezulátka, založil ve Slaném kolem roku 2011 výrobnu džemů. Inspiroval se při tom právě bratry z Itálie,“ přibližuje začátky produkce sladké ovocné pochoutky Jan.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se