- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Bratr Jan se "svými" švestkami. Ovoce z klášterního sadu slouží především pro výrobu džemů, část ho ale končí i v palírnách. | foto: Robert Božovský, MF DNES
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Myšlenka výroby džemů pochází ze slunné Itálie. „Jsme součástí Janovské řádové provincie, kde jsou v klášterech vyráběny nejen džemy, ale i další produkty, už delší čas. Naši bratři přišli do Slaného v devadesátých letech minulého století a vysadili tady sad. Ten začal rodit ovoce, které bylo potřeba nějak využít. Nebylo jich ale tolik, aby ho sami dokázali zkonzumovat. Proto Pavel Pola, který je v současnosti převorem řádu a knězem Kostela Panny Marie Vítězné v Praze a Pražského Jezulátka, založil ve Slaném kolem roku 2011 výrobnu džemů. Inspiroval se při tom právě bratry z Itálie,“ přibližuje začátky produkce sladké ovocné pochoutky Jan.
Připojte se ještě dnes a získejte: